Oameni de știință: Omul este singura specie de mamifere cu sâni permanent activi. De ce credem că acest lucru este o greșeală a evoluției?

Mai mult de 5.000 de specii de mamifere locuiesc pe această planetă. Cu toate acestea, Homo Sapiens este singurul cu sânii permanenți activi. Unii pot numi acest lucru extrem de sexi, dar dacă este să îl analizăm din punct de vedere științific, atunci ar trebui să ne întrebăm de ce sânii umani sunt atât de mari și dacă aceștia nu sunt cumva o greșeală a evoluției noastre?
Fiecare alt mamifer dezvoltă sâni, temporar, în timpul ovulației sau alăptării. Practic, scopul lor este de a produce lapte. Deci, odată ce laptele a dispărut, sânii se retrag. Dar nu este cazul femeilor, a căror sâni se formează în timpul pubertății, nu în timpul sarcinii. Lucru care ne spune că la un moment dat în evoluția noastră, ceva s-a schimbat. De ce? Ideea cea mai populară pe această temă a fost propusă mai întâi de Charles Darwin și ulterior explorată de zoologul Desmond Morris în cartea sa din 1967, „The Naked Ape”. În aceasta, Morris sugerează că sânii au evoluat ca un simbol al sexului, de îndată ce strămoșii noștri au început să meargă în poziție verticală. Organele sexuale nu mai erau la fel de evidente în poziția bipedă, deci, oamenii trebuiau să fie foarte atenți la organele genitale ale posibililor parteneri înainte de împerechere. Această teorie ar explica cel puțin de ce pieptul femeilor crește în timpul pubertății, dar încă nu poate explica de ce rămân mari după menopauză.
Să aruncăm o privire mai atentă la sânul uman. Diferența mare este că acesta conține mai multe grăsimi decât cel al altor mamifere de sex feminin. Grăsimea umple țesutul mamar, dându-i formă. Un fel de lapte, dar permanent. Sânii umani pot deveni atât de mari încât pot provoca dureri în spate și în piept. Mai mult de 61.000 de femei și-au făcut operații de micșorare a bustului doar în anul 2016, în SUA. De asemenea sânii pot dezvolta mai multe boli, cea mai gravă fiind cancerul mamar, cauza nr. 1 a deceselor legate de cancer la femeile din întreaga lume. Această boală afectează în fiecare an aproximativ 1,5 milioane de femei și a ucis 570.000 în 2015. Totuși, în măsura în care cercetările actuale sunt bune, cancerul mamar nu este semnalat și la alte primate. Acesta apare doar la femei. Tocmai de aceea, cercetătorii cred că are legătură cu faptul că la reprezentantele sexului frumos sânii sunt permanenți, deci ar putea fi considerați o eroare din punct de vedere al evoluției umane.
Bineînțeles, sânii și-au stabilit locul în cultura și societatea umană – aceștia pot face ca femeile să se simtă dorite, sexy și puternice. Revista germană Bild a întocmit o ″hartă a sânilor″, în care arată ce măsură medie poartă la sutien femeile din țările lumii, pe regiuni, relatează Huffington Post. Nu este clar pe ce se bazează această hartă, însă jurnaliștii americani speră că au fost folosite datele comerciale ale producătorilor de sutiene și nu vreo metodă empirică. Campioanele mondiale la mărimea bustului, care ar purta sutiene mai mari de mărimea cupei D, s-ar afla în Rusia și în țările nordice-Finlanda, Norvegia și Suedia.
sursa: http://uk.businessinsider.com/why-are-human-breasts-big-2018-2?r=US&IR=T
sursa: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/why-are-human-breasts-so-big/
Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu