Cunoaste lumea

Noutăți

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la moartea eroică a Ecaterinei Teodoroiu. Află-i povestea: la 22 de ani a EVADAT din prizonieratul german și, rănită fiind, s-a întors la camarazii săi pentru a participa la Marele Război

  •  
  •  
  •  

Pe timp de pace, Ecaterina Teodoroiu (1894-1917) își dorea nespus de mult să devină învățătoare. La intrarea României în Primul Război Mondial, tânăra s-a încadrat, în calitate de infirmieră, între admirabilele femei care se ocupau de tratarea răniților sau a ostașilor ce se îmbolnăviseră pe front. Spiritul său se hrănise, toată adolescența, cu volume dedicate istoriei naționale. Nu putea să nu se implice în eforturile de întregire a țării sale.

Momentul care i-a decis destinul de combatantă a fost căderea, în luptă, a unuia dintre frații săi. Atunci a luat o hotărâre de neclintit: urma să participe la luptă în mod direct. Ca simplu ostaș. Și nimic nu i-a stat în cale! Nici rugămințile familiei, nici tentativele de descurajare venite din partea unor cadre militare.

N-au ținut-o departe de luptă nici măcar rănile și durerea fizică. Ulterior, rănită sever, a așteptat cu înfrigurare vindecarea, spre a se întoarce la luptă. Și s-a întors. Tânăra de 22 de ani a fost capturată de către inamic. Nu și-a acceptat condiția de prizonieră. Trebuia să revină pe front. Lucru pe care l-a și făcut.

La puțină vreme după încadrarea Ecaterinei Teodoroiu în Armata I, în octombrie 1916, sub comanda generalului Ion Dragalina a fost respins, pe râul Jiu, un crâncen atac al forțelor germane. Capturată de către inamic și trimisă la Târgu Cărbunești, tânăra i-a împușcat pe militarii germani care o păzeau. A evadat, alergând din toate puterile către pozițiile armatei române.

a

Totuși, urmăritorii au reușit să-i provoace o rană la picior. O rană care n-a împiedicat-o pe eroină să participe la bătălia următoare, purtată în vecinătatea Filiașilor. În acea confruntare s-a ales, însă, cu leziuni mai serioase la nivelul piciorului stâng, care au necesitat imobilizarea (fiind vorba despre două oase fracturate, vătămarea fiind provocată de către un obuz). Pănă să se refacă fata, pentru a se putea întoarce pe front, armata și guvernul României se retrăseseră deja în Moldova.

Când era întrebată, tânăra combatantă evita să pună un preț prea mare pe faptele sale vitejești. Nu ținea să fie remarcată. Și, totuși, era imposibil să nu iasă în evidență. Iubirea de țară o făcea de nestăvilit. Voia să lupte împotriva armatei germane, ai cărei militari îi uciseseră fratele, nu demult. De asemenea, dorea să lupte în războiul la care participa și tânărul care îi era drag.

La mai puțin de cinci luni de la înrolare, Ecaterina fusese remarcată, pentru faptele de arme, de către generalul Ion Dragalina, dobândind gradul de sublocotenent. I-a fost acordată Virtutea militară.

La data de 22 august 1917, pe înserat, eroina de la Jiu și-a dat viața pentru patria pe care o iubea atât de mult, în zona Dealul Secului, satul Muncelu (Vrancea). În ultima sa zi de viață s-a aflat la conducerea unui pluton de infanterie. Viața Ecaterinei s-a încheiat la doar 23 de ani, curmată de către gloanțele inamice care i-au străpuns pieptul.

Cu doar câteva clipe mai înainte, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu strigase, către ostașii săi: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: wikipedia.org, www.istorie-pe-scurt.ro, www.historia.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

6 Comments on Astăzi se împlinesc 100 de ani de la moartea eroică a Ecaterinei Teodoroiu. Află-i povestea: la 22 de ani a EVADAT din prizonieratul german și, rănită fiind, s-a întors la camarazii săi pentru a participa la Marele Război

  1. cristian c. n. // 16 ianuarie 2017 at 22:09 // Răspunde

    In Decembrie 1989 eram inca militar in termen.Pentru fapte deosebite a fost nevoie sa-mi apar patria in ultima parte a stagiului militar la canalul Bucuresti-Dunare.Dupa o multime de organizari, am ajuns in situatia sa fim vreo 7-8 insi impreuna cu un locotenent foarte tanar ,intrun soi de dizpozitiv de aparat nu stiu ce pe marginea unei sosele.Locotenentul ne spune:Bai baieti eu am copil acasa.Eu raspund:Tovarasu'(nu trecusem inca la domnu’),eu n-am,da’parca as face unul.Omul s-a departat de noi si de la o vreme nu l-am mai vazut.Dupa vreo doua ceasuri de spaima si de frig am plecat la carciuma din cel mai apropiat sat,unde am primit pe linga niste vin si ceva de mancare de la sateni.De cate ori citesc ceva despre eroina Ecaterina Teodoroiu simt ca-mi crapa obrazul de rusine gandindu-ma numai la ce am trait si simtit atunci.

  2. Ecaterina Teodoriu, o urmasa demna a dacilor..Recunosc, nu pot sa nu am lacrimi in ochi ori de cate ori citesc despre ea..slavit sa-i fie spiritul!

  3. Inaintasii nostri nu aveau o tara,nu aveau ce pretui.Noi avem acum una datorita lor si nu o pretuim.Mai e a noastra?

    Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul.

  4. CRISTIANA CRĂCIUN // 15 iunie 2020 at 20:37 // Răspunde

    Apreciem intenția, dar nu aceasta este data morții, ci 22 august!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii