O stea neobișnuită a trecut prin… sistemul nostru solar în urmă cu 70.000 de ani, iar efectele acestui eveniment pot fi observate și astăzi

Cu aproximativ 70.000 de ani în urmă, în timp ce omenirea migra din Africa, o stea a trecut prin sistemul nostru solar. Și nu orice stea… Cunoscută sub numele de Steaua lui Scholz și numită după astronomul Ralf-Dieter Scholz din cadrul Institutului de Astrofizică Leibniz Potsdam, Gemania, cel care a descoperit-o în anul 2013, steaua se află acum la aproximativ 20 de ani lumină de noi, în direcția constelației sudice Monoceros. Calculele efectuate de cercetători sugerează, cu o probabilitate de peste 98%, că sistemul binar Steaua lui Scholz a trecut la o distanță de 0,8 ani lumină de Soare, în urmă cu 70.000 ani.
Sistemul binar este format dintr-o stea pitică roșie, cu o masă estimată de doar 8% din cea a Soarelui, și o stea pitică brună cu o masă aproximativă de 6% din cea solară. Piticele brune sunt considerate „stele eșuate”, având o masă mult prea mică pentru a iniția fuziunea hidrogenului în nucleu, dar mult mai mare decât giganții gazoși precum Jupiter.
Ceea ce este și mai interesant, potrivit acelorași cercetători, inclusiv în zilele noastre putem observa „urme” ale acelei vizite cosmice. Steaua lui Scholz ar fi trecut prin marginea exterioară a Norului lui Oort, iar această trecere a lăsat amprente digitale slabe pe aceste corpuri ale sistemului nostru solar. Astronomii de la Universitatea din Cambridge și Universitatea Complutense din Madrid au analizat pozițiile a aproximativ 340 de obiecte din sistemul solar exterior și au descoperit că mai multe zeci dintre acestea nu erau chiar acolo unde se așteptau. Trecerea Stelei lui Scholz le-a perturbat orbitele și le-a trimis mai spre interiorul sistemului nostru solar.
„În principiu, se așteaptă ca aceste poziții să fie distribuite uniform pe cer, mai ales dacă obiectele provin din norul Oort. Însă nu este tocmai așa, multe dintre acestea nu sunt în poziția în care ar trebui să fie, iar acest lucru a fost cauzat de Steaua lui Scholz „, spune autorul principal al studiului, Carlos de la Fuente Marcos, de la Universitatea Complutense din Madrid.
Norul lui Oort este un nor de comete care poartă numele astronomului olandez Jan Hendrick Oort (n. 28 aprilie 1900, Franeker — d. 5 noiembrie 1992, Leiden). Se crede că există la o distanță de aproximativ 50.000 UA, sau aproape un an-lumină, de Soare; această distanță localizează norul la aproape un sfert din distanța până la steaua Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare. Exteriorul norului Oort definește limita sistemului nostru solar.
sursa: https://www.sciencealert.com/small-mass-red-dwarf-binary-affects-radial-velocity-oort-cloud-objects, Wikipedia
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu