Cunoaste lumea

Noutăți

O rețea extracelulară de receptori le permite plantelor să „simtă” lumea. Ce au descoperit oamenii de știință…

  •  
  •  
  •  

Un studiu extrem de interesant arată modul în care plantele simt lumea. Cei care au realizat această cercetare susțin că plantele nu sunt prea diferite față de oameni. Cu cât căutăm mai mult, cu atât mai mult ne dăm seama că totul este conectat și nimic nu este lăsat la voia întâmplării pe Pământ. În ciuda faptului că plantele nu au ochi și urechi, pot să vadă, să audă, să miroase și să răspundă, în special la agenții patogeni virulenți, notează cercetătorii. Plantele sunt capabile să realizeze acest lucru cu ajutorul a sute de proteine membranare care pot detecta microbii din jur și alte elemente care le pot oferi indicii despre ce se întâmplă pe Terra.

Grupul de oameni de știință din Europa, Canada și Statele Unite a fost condus de Youssef Belkhadir, profesor la Institutul de Biologie Moleculară a Plantelor Gregor Mendel din Viena. Studiul a fost recent publicat în revista Nature. Experții au descoperit că doar o mică parte dintre aceste proteine sensibile a fost studiată prin intermediul geneticii clasice, iar cunoștințele despre modul în care acționează acești senzori care formează rețele complexe unul cu altul erau puține. Acum, echipa internațională a creat prima hartă a rețelei pentru 200 dintre aceste proteine. Aceasta s-a axat pe una dintre cele mai importante clase ale acestor proteine sensibile, și anume kinazele.

Receptorii kinazici inițiază răspunsurile la aceste semnale în interiorul celulei, utilizând un domeniu intracelular al proteinei. De exemplu, planta Arabidopsis thaliana se întâmplă să aibă mai mult de 600 de repetori diferiți de kinazici, de 50 de ori mai mult decât oamenii obișnuiți, care sunt fundamentali pentru creșterea, dezvoltarea, imunitatea și răspunsul la stres.

„O înțelegere a acestor proteine ar putea duce la creșterea rezistenței unei plante la agenții patogeni sau la alte elemente precum caldura, seceta, salinitatea sau înghețul. Acest lucru poate oferi, de asemenea, o foaie de parcurs pentru studiile viitoare de către oamenii de știință din întreaga lume”, a declarat Youssef Belkhadir.

sursa: https://www.nature.com/articles/nature25184

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii