O hartă pentru simțul mirosului

Mirosul distinctiv al unei flori... aroma inconfundabilă a cafelei… pericolele legate de inhalarea fumului.
Sistemele senzoriale au evoluat pentru a ne oferi informații imediate, bine reglate despre lumea din jurul nostru, fie că sunt culori procesate prin sistemul nostru vizual sau anumite tonuri interpretate prin auzul nostru.
Acest baraj de informații este procesat de sistemele noastre senzoriale. Oamenii de știință au descoperit hărți care descriu modul în care neuronii senzoriali sunt aranjați pe baza funcției lor de a procesa eficient astfel de informații.
Acest tip de hartă funcțională, însă, nu fusese încă identificat pentru simțul mirosului. Cercetătorii de la Universitatea din San Diego, California, au descris acum o astfel de hartă senzorială a mirosului, la muștele de fructe.
Pe suprafața antenelor muștelor, unde sunt detectate substanțe chimice mirositoare, oamenii de știință au descoperit cum este organizat sistemul olfactiv al muștei și de ce.
Această nouă hartă a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences de o echipă condusă de studentul absolvent Shiuan-Tze Wu de la laboratorul profesorului asociat de științe biologice Chih-Ying Su.
Studiul detaliază modul în care neuronii receptorului olfactiv al muștei, componentele care simt mirosul, sunt organizați în firele de păr senzoriale.
Wu, principalul autor al studiului, este mândru să facă parte din echipa care a făcut această descoperire fundamentală.
El se minunează de eleganța sistemului prin care ORN-urile muștelor calculează indicii compensatorii și indică paralele în modul în care sistemele vizuale contrastează nuanțele de culoare pentru a ne ajuta să percepem diferența dintre roșu și verde, de exemplu.
Material furnizat de Universitatea din California – San Diego. Original scris de Mario Aguilera
Foto burst shopify Samantha Hurley
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu