O hartă a întregului internet existent în 1973 a fost găsită întâmplător. Cum arăta rețeaua ARPANET, primul sistem de comunicație dintre calculatoare în Statele Unite

Încercarea determinării dimensiunii reale a Internetului din prezent este o sarcină extrem de dificilă, în lume existând peste un miliard de site-uri și cantități nelimitate de date găzduite în interiorul infrastructurii masive.
Însă, în urmă cu 43 de ani, întreaga rețea de calculatoare putea fi desenată pe o singură coală de hârtie. O hartă publicată în septembrie 1973 de Advanced Research Projects prezintă ARPANET, primul sistem de comunicație între calculatoare, ca fiind format din doar 42 de calculatoare conectate la 36 de noduri răspândite în Statele Unite.
La doar câteva luni după ce a fost creat această hartă, internetul a devenit internațional, având o legătură prin satelit cu mai mulți utilizatori de la niște universități din Norvegia și Marea Britanie. Înființat în anul 1960, ARPANET nu a fost niciodată menit să devină global. Acesta a fost produsul unei operațiuni mici și destul de secrete condus de un număr de universități și companii private hi-tech din SUA, scopul inițial fiind acela de a trimite date prin rețelele de tipul File Transfer Protocol (FTP). Până la 1971, utilizatorii au putut să transfere date prin apelarea într-o rețea, printr-un terminal de pe computerul individual.
În anii 1980, ARPANET este trecut sub ordinea armatei Statelor Unite și redenumit NSFNet. Serviciul s-a dovedit a fi o rețea destul de simplistă, care nu are asemănări prea multe cu Internetul de astăzi însă cu siguranță creația lui Leonard Kleinrock și Paul Baran au influențat apariția internetului așa cum îl folosim noi în prezent.
sursa: sciencealert.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu