Cunoaste lumea

Noutăți

O hartă a cerului ce cuprinde… 1,7 miliarde de stele. Agenția Spațială Europeană a obținut cea mai detaliată hartă stelară 3D a galaxiei noastre

  •  
  •  
  •  

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat, zilele trecute, anunță dailymail.co.uk, cea mai detaliată hartă a cerului de până acum. Această hartă a cerului descrie Calea Lactee și galaxiile din vecinătate. Datele făcute publice zilele trecute includ măsurători de înaltă precizie efectuate pentru aproape 1,7 miliarde de stele, acestea fiind colectate de către sonda spațială Gaia (lansată în urmă cu 5 ani, de către ESA).

De acum, arată Agenția Spațială Europeană, aceste date vor putea fi accesate și întrebuințate în cercetare de către astronomii amatori și profesioniști, pentru a realiza noi descoperiri în galaxia noastră și în cele vecine. Spre deosebire de telescopul Hubble al NASA, care preia imagini ale boltei cerești, sonda Gaia efectuează măsurători ale distanței, mișcărilor, strălucirii și culorilor pe care le prezintă stelele. Ulterior, aceste date sunt procesate de către sute de oameni de știință, fiind obținute hărți ale cerului, în ele fiind incluși chiar și asteroizii din sistemul nostru solar.

cer nocturnDatele recent furnizate acoperă perioada iulie 2014 – mai 2016, fiind stabilite pozițiile în spațiu pentru un număr de 1,7 miliarde de stele. Misiunea Gaia este un proiect ambițios de realizare a unei hărți tridimensionale a Căii Lactee, proces prin care vor fi obținute și date legate de formarea și evoluția galaxiei noastre. Se estimează că sonda spațială Gaia va descoperi zeci de mii de corpuri cerești anterior necunoscute, printre care și asteroizi ce într-o zi ar putea deveni amenințători pentru Terra, noi planete aflate pe orbitele unor stele sau manifestări cosmice spectaculoase, specifice evoluției unor supernove.

praf interstelar

Gaia

Astrofizicienii speră, totodată, să afle mai multe despre distribuția misterioasei materii întunecate, precum și despre proprietățile sale. Ei mai nădăjduiesc să poată verifica și teoria relativității generale a lui Einstein, studiind modul în care lumina este deviată de către corpurile cerești.

Camera pe care o deține sonda spațială Gaia este cea mai mare de care dispune un dispozitiv lansat vreodată de către om în spațiu. Este atât de puternică încât ar putea fi utilizată pentru a măsura diametrul unui fir de păr de la formidabila distanță de… 1000 km. Cu ajutorul său, stelele din vecinătatea sistemului nostru solar vor fi localizate și examinate cu o precizie fără precedent. Primele date culese de către Gaia au fost prezentate în septembrie 2016, fiind furnizate, atunci, informații legate de poziție și strălucire, pentru mai mult de un miliard de stele.

sonda spatiala

imagine

imagine 2

imagine 3

galaxia

stele

Surse informații: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii