O fosilă a legendarului șarpe cu patru picioare, descoperită de cercetători în Brazilia

O fosilă de Tetrapodophis amplectus „șarpele cu patru picioare care îmbrățișează”, a fost descoperită în Brazilia și studiată de mai mulți cercetători germani. Se pare că specia ar fi trăit acum circa 100 milioane de ani, fiind strămoșul direct al șarpelui care trăiește astăzi.
„E cea mai primitivă fosilă de șarpe cunoscută și e clar că NU e una acvatică„, a declarat dr. Nick Longrich de la Universitatea Bath, unul dintre autorii studiului.
Fosila este de talie mică, măsoară doar 19,5 cm, iar membrele superioare și inferioare măsoară 4, respecitv 7 mm și nu erau folosite pentru mers, mai degrabă pentru cățărare sau prinderea prăzii.
Descoperirea fosilei este pentru cercetători o dovadă certă că șarpele a evoluat pe sol iar strămoșul sau a fost tot un animal terestru și nu acvatic, cum susțineau unele voci.
Cercetarea este totuși controversată, nu datorită ipotezelor lansate, ci mai degrabă a modului de obținere a fosilei de către nemți. Aceasta se afla în colecția Muzeului Solnhofen din Germania, printre alte fosile, însă ar fi ajuns în posesia europenilor, fără acordul autorităților braziliene, care au interzis exportul de fosile încă de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial.
Reprezentantii echipei de cercetare susțin că nu îi interesează dacă specimenul a fost adus ilegal și consideră descoperirea mult prea importantă pentru înțelegerea evoluției șerpilor, ca acest lucru să conteze.
sursa: http://www.bbc.com/news/science-environment-33621491
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu