Cunoaste lumea

Noutăți

O echipă de paleontologi a descoperit în China un tezaur de fosile aflate în stare bună de conservare datând din urmă cu 518 milioane de ani

  •  
  •  
  •  

Descoperirea unor noi fosile arunca de fiecare data cercetatorii intr-o stare de febrilitate care se traduce in incercarea de a formula noi ipoteze. Fie ca e vorba despre evolutia speciei animale, fie a celei umane.

In urma cu o luna si mai bine, agentiile de presa anuntau cateva descoperiri spectaculoase in domeniul paleontologiei, o stiinta care se ocupa cu studiul fosilelor aflate in depozitele sedimentare ale scoartei terestre.

Ideea incetatenita este ca fosilele, de orice natura, spun o poveste despre fiintele care au trait pe Pamant din cele mai vechi timpuri. De la aceste descoperiri pleaca multe teorii stiintiifice, uneori plauzibile, alteori doar fantezii cu aer stiintific.

Despre ce noi descoperiri este vorba?

De pilda, o echipa de paleontologi a descoperit in China „un tezaur de fosile aflate in stare buna de conservare datand din urma cu 518 milioane de ani, printre care se numara peste 50 de grupuri de animale care nu au fost descrise pana in prezent, precum unele tipuri demeduze artropode si alge”, dupa cum relateaza agentia Xinhua, preluata de Agerpres.

Intr-un studiu publicat recent in revista Science, „fosilele recent descoperite formeaza un ansamblu cu o mare abundenta si diversitate de specii, care ar putea rivaliza cu siturile din perioada cambriana descrise anterior, precum Burgess Shale din Canada si Chengjiang din sud-vestul Chinei”.

Ca de fiecare data, cred cercetatorii, si aceste noi fosile ar putea oferi o serie de informatii utile pentru intelegerea evolutiei primelor animale.

Descoperirea este spectaculoasa deoarece in acest caz nu este vorba de o fosila sau doua ratacite intr-un sitoarecare, ci despre un adevarat tezaur de fosile!

Dupa cum aflam, oameni de stiinta de la Universitatea de Nord-Vest din China au prelevat nu mai putin de 4.351 de specimene de fosile, toategasite in situl din provincia Hubei situata in centrul Chinei, tezaurul fiind denumit Qingjiang biota.

Dupa cum scriu enciclopediile, in urma cu circa 542 de milioane de ani, viata pe Pamant s-a diversificat extrem de rapid, fiind vorba despre o perioada cunoscuta sub numele de explozie cambriana.

Oamenii de stiinta cred ca atunci au aparut aproape toate grupele majore de animale din prezent.

Tocmai de aceea pretiosul tezaur Qingjiang biota „ofera o ocazie interesanta de a explora modul in care conditiile de mediu care au dus la structurarea ecologica si factorii evolutionari in timpul exploziei cambriene”, declara Allison Daley, un paleontolog de la Universitatea din Lausanne din Elvetia, care nu a fost implicata in studiu.

Citește mai mult: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii