O carte de ficțiune citită, afectează pozitiv abilitățile verbale

Un nou studiu publicat în revista Reading and Writing arată că, cu cât mai mulți oameni citesc orice fel de ficțiune – chiar și lucruri de pe piața de masă ridiculizate sub formă de informație – cu atât își dezvoltă mai bine abilitățile lor lingvistice.
Lucrarea a fost scrisă de Sandra Martin-Chang, profesor de educație la Facultatea de Arte și Științe, și de doctorandul Stephanie Kozak.
Ei au descoperit că persoanele cărora le-a plăcut să citească ficțiune pentru petrecerea timpului liber și care s-au identificat ca cititori au obținut un scor mai mare la testele de limbă, în timp ce cei care au citit pentru a accesa informații specifice au obținut un scor mai slab la aceleași teste.
Kyle Levesque de la Universitatea Dalhousie, Navona Calarco de la Centrul pentru Dependență și Sănătate Mentală din Toronto și Raymond Mar de la Universitatea York, de asemenea sunt coautori ai lucrării.
Citirea în timp liber scade ca o distracție pentru adulții mai tineri. Martin-Chang spune că subliniind aspectul distractiv al cititului îi poate atrage pe oameni înapoi la romane, în același timp putându-și spori abilitățile verbale.
„Este întotdeauna foarte pozitiv și încurajator să le dai oamenilor permisiunea de a intra în seria care le place”, notează Martin-Chang.
„Compar acest lucru cu cercetările care spun că ciocolata este bună pentru tine: plăcerea vinovată de a citi ficțiune este asociată cu beneficii cognitive pozitive și rezultate verbale.”
Numeroasele beneficii ale lecturii au fost stabilite de mult timp.
În afară de a avea abilități verbale mai bune, cititorii de-a lungul vieții sunt mai cunoscuți de ceilalți, mai empatici, mai puțin prejudiciați, pentru a atinge un statut socioeconomic mai înalt și chiar pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă decât cei care nu citesc.
Profesorii și părinții pot alimenta dragostea pentru lectură, lăsând tinerii să citească ceea ce doresc, fără vinovăție sau rușine.
„Acest interes înrădăcinat, dorința de a citi ceva iar și iar, simțindu-se obligat să citească o serie întreagă, simțindu-se conectat la personaje și autori, toate acestea sunt lucruri bune”, conchide Martin-Chang.
Material furnizat de Universitatea Concordia. Original scris de Patrick Lejtenyi și preluat de Science Daily.
Foto – Free stock photos
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu