Nu o putem vedea cu ochiul liber, însă corpul uman emite lumină. Iată ce au descoperit oamenii de știință japonezi:

Atunci când auziți despre bioluminescență, mintea dumneavoastră, probabil, se gândește la diferite creaturi care se află în adâncul oceanului și care pot manifesta această caracteristică. Însă, potrivit celor de la ScienceAlert, care citează un studiu efectuat în 2009 de către cercetătorii japonezi, bioluminescența umană în lumină vizibilă există, chiar dacă este prea slabă pentru ca ochii noștri să o distingă.
„Corpul uman sclipește literalmente. Intensitatea luminii emise de corp este însă de 1000 de ori mai mică decât sensibilitatea ochilor noștri”, se arată în studiul publicat de cei de la Institutul de Tehnologie din Tohoku, în revista PLOS One.
Echipa a realizat această descoperire ciudată folosind camere super-sensibile, pentru a monitoriza cinci voluntari sănătoși de sex masculin, timp de 20 de minute, la fiecare 3 ore, într-o cameră luminată timp de trei zile. Aceștia au descoperit că participanții au „strălucit” pe tot parcursul zilei, iar cele mai strălucitoare pete apar în jurul frunții, gâtului sau obrajilor, după-amiaza târziu. Cea mai slabă bioluminescență a fost înregistrată târziu, noaptea. Aceste străluciri, conform japonezilor, nu reprezintă radiații în infraroșu, care sunt cauzate de căldură, ci fotoni de lumină vizibilă, cauzați de un efect secundar al metabolismului.
Bioluminiscența umană se datorează unor radicali liberi foarte reactivi, produşi prin respiraţia celulară, care pot interacționa cu anumiţi compuşi fluorescenţi care emit fotoni. Cercetătorii cred că bioluminiscenţa participanților la experiment a fost mai intensă în zona capului deoarece această parte a corpului primeşte, în general, mai multă lumină solară, care interacţionează cu melanina din interiorul pielii și amplifică bioluminiscenţa în această regiune a corpului uman. Această caracteristică a corpului uman ar putea fi legată de ceasul biologic al organismului. Din acest motiv, la sfârşitul după-amiezii bioluminiscenţa este mai intensă, iar pe timpul nopții scade.
sursa: http://www.sciencealert.com/you-can-t-see-it-but-humans-actually-glow-in-visible-light
traducere si adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu