Nu îți găsești telefonul? Există un robot pentru asta

Inginerii de la Universitatea din Waterloo au descoperit o nouă modalitate de a programa roboți pentru a ajuta persoanele cu demență să găsească medicamente, ochelari, telefoane și alte obiecte de care au nevoie, dar le-au pierdut.
Și, în timp ce accentul inițial este pe asistarea unui anumit grup de oameni, tehnologia ar putea fi folosită într-o zi de oricine care a căutat în sus și în jos ceva ce a pierdut.
„Impactul pe termen lung al acestui lucru este cu adevărat incitant”, a spus dr. Ali Ayub, un post-doctorat în inginerie electrică și informatică.
„Un utilizator poate fi implicat nu doar cu un robot însoțitor, ci și cu un robot însoțitor personalizat care îi poate oferi mai multă independență.”
Ayub și trei colegi au fost surprinși de creșterea rapidă a numărului de persoane care se confruntă cu demența, o afecțiune care restricționează funcția creierului, provocând confuzie, pierderi de memorie și dizabilități.
Mulți dintre acești indivizi uită în mod repetat locația obiectelor de zi cu zi, ceea ce le diminuează calitatea vieții și pune sarcini suplimentare asupra îngrijitorilor.
Inginerii au crezut că un robot însoțitor cu o memorie episodică proprie ar putea schimba jocul în astfel de situații. Și au reușit să folosească inteligența artificială pentru a crea un nou tip de memorie artificială.
Echipa de cercetare a început cu un robot manipulator mobil Fetch, care are o cameră pentru a percepe lumea din jurul său.
Apoi, folosind un algoritm de detectare a obiectelor, ei au programat robotul să detecteze, să urmărească și să păstreze un jurnal de memorie al anumitor obiecte în vizualizarea camerei sale prin videoclipurile stocate.
Cu robotul capabil să distingă un obiect de altul, poate înregistra ora și data la care obiectele intră sau părăsesc vederea.
Cercetătorii au dezvoltat apoi o interfață grafică pentru a le permite utilizatorilor să aleagă obiectele care doresc să fie urmărite și, după ce au tastat numele obiectelor, să le caute pe o aplicație pentru smartphone sau pe computer.
Odată ce se întâmplă acest lucru, robotul poate indica unde și când a observat ultima dată obiectul specific.
Testele au arătat că sistemul este foarte precis. Și în timp ce unele persoane cu demență ar putea considera tehnologia descurajantă, Ayub a spus că îngrijitorii o pot folosi cu ușurință.
În continuare, cercetătorii vor efectua studii asupra utilizatorilor cu persoane fără dizabilități, apoi cu persoane cu demență.
Material furnizat de Science Daily de la Universitatea din Waterloo
Foto burst shopify Sarah Pflug
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu