Nodul dacic și Mos Pupăză (Foto-video)

Nu poți vorbi despre Maramureșul istoric dacă nu-ți îndrepți gândurile către Nodul Dacic și unul dintre cei mai cunoscuți făuritori ai săi: Mos Pupăză (Petru Godja din Valea Stejarului, Maramureș).
Mâinile sale au meșterit în lemn ani de-a rândul. A lăsat în urmă sa un gol greu de acoperit. Dar ne-a lăsat bucuria cu care povestea și cânta atunci când era înconjurat de prieteni și …. de Nodul Dacic.
“Nodul dacic sau nodul dracului este o construcție reală, imaginară și magică în același timp.
Simbolurile aflate în memoria ancestrală a culturilor preistorice au reușit să pătrundă și să supraviețuiască până azi în cultura populară prin diferite forme, pe covoare și materiale textile, în lemn sau ceramică, în piatră sau în vestimentație, dar și în basme, mituri, legende și cântece.
Nodul e unul din simbolurile sacre ale omenirii, asemănat uneori cu un cristal, simbol al Tradiției Primordiale păstrate atât de bine în Maramureșul Istoric.
Nodul este alcătuit din elemente de lemn de diferite esențe: tei, frasin, paltin, nuc, alun, păr, prun, brad, dud, iar la final sunt date cu un strat de ulei de in pentru strălucire și protecție.” (stejarmasiv.ro)
Foto: Mădălina C. Diaconu (2015 Festivalul Drumul lung spre cimitirul vesel)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu