Cunoaste lumea

Noutăți

Noaptea Muzeelor la a 11-a ediție. Ce ne alegem din programul oferit de organizatori!?

  •  
  •  
  •  

De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa “Noaptea Muzeelor”. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului, iar din 2011 și al Circuitului muzeal din București, inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. În fiecare an circuitul este replicat în alte două orașe din țără. În 2015 acesta va avea loc în Iași și Galați. Sambata seara, peste 50 de institutii, muzee, galerii de arta sau scoli isi vor deschide portile pentru sute de mii de vizitatori. Toate institutiile participante au pregatit programe inedite, iar vizitatorii vor beneficia de intrare gratuia! Un program din care menționăm doar câteva evenimente:

Artiştii Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” vor interpreta în Cimitirul Bellu din Capitală, momente din spectacole celebre de operetă şi musical.

La școala Centrală din București, unul dintre cele mari frumoase monumente de arhitectură create de Ion Mincu, este organizată „Noaptea albă la pensionatul domnesc de fete” – cu tururi ghidate, un muzeu imaginar și muzică.

Banca Națională scoate la vedere lingouri de aur.

Bucuresti,_Romania,_Banca_Nationala_a_Romaniei_(noaptea)_(2);_B-II-m-A-18588

La Muzeul Național „George Enescu”, vizitatorii sunt așteptați la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art.

La Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida”, primul muzeu de acest tip din România, înființat în 1909, se va putea vedea centrala electrică Brule, formată dintr-o maşină cu aburi, monocilindrică verticală Brule şi un generator de curent continuu Systeme Edison, un generator de curent continuu, care a funcţionat la una din primele centrale de curent electric din România, situată pe calea Victoriei din Bucureşti, o locomotivă de mină din 1880, un cuptor Plitz, un tramvai cu cai și multe alte obiecte interesante pentru care merită să te deplasezi până la parcul Carol.

Muzeul Național de Geologie expune exemplare ale celor mai vechi roci (1,9 miliarde de ani) sau purtând cele mai vechi urme de viață (600 milioane de ani) din subsolul țării, cât și cea mai completă colecție de roci și fosile din România. De asemenea, există o sală specială cu minerale fluorescente, frumos colorate.

La Muzeul Național al Aviației, vor putea fi admirate obiecte personale ale lui Aurel Vlaicu, documente, brevete, scrisori, fotografii originale , o colecţie unică în lume, aparținând lui Henri Coandă, cuprinzând 80 de colete doar în parte cercetate, diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise originale, scrisori, obiecte personale.

noaptea_muzeelor_2015_sutu_25494200
La Palatul Suţu va putea fi vizitată noua expoziţie permanentă a Palatului, denumită „Timpul Oraşului”.„Palatul Voievodal Curtea Veche” va găzdui un concert al violoncelistului Adrian Naidin, care va avea loc de la ora 20.00 la ora 21.00. Accestul este gratuit. Tot Adrian Naidin va susţine un concert şi la Palatul Suţu, de la ora 23:00 până la ora 24:00.

Muzeul Theodor Aman vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente, ce constă în obiecte de artă, piese de mobilier, şi diverse obiecte de decoraţiune. De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară: pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei, toate sunt reflectarea viziunii lui Theodor Aman.

Muzeul Victor Babeş vă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente. Cu ajutorul documentelor (diplome, certificate de absolvire, manuscrise, fotografii), şi al obiectelor personale, sunt prezentate etapele de formare ale lui Victor Babeș.
Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială „Tudor Arghezi”.

Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moștenire care cuprinde 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului național.

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, publicul este invitat la spectacole de muzică și dans popular românesc, un târg al meșterilor populari, ateliere de creație.

Centrul Cultural Palatele Brancovenești de la Mogoșoaia vă invită la spectacole în aer liber și expoziții în interiorul palatului.

Muzeul-Brukenthal
MUZEUL BRUCKENTHAL AVERTIZEAZĂ Ultima Noapte în Palatul Brukenthal! Evenimentul face parte din campania pentru restaurarea Palatului Brukenthal, vizitatorii vor fi întâmpinați la intrare de personajele baronului și baronesei von Brukenthal purtând costumele donate pentru sprijinirea campaniei de designerul Alexandru Nicolae.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj Napoca) – în curtea muzeului va fi organizat un târg al meșterilor populari. Iubitorii creaţiei tradiţionale şi amatorii de suveniruri turistice pot achiziţiona produse ale activităţii unor creatori populari contemporani.
Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XVI-a va avea loc la MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI din Iași.

Festival Boieresc se va desfășura la MUZEUL „MIHAIL KOGĂLNICEANU” din Iași.

Memorialul Revoluţiei din Timişoara prezintă expoziția “Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”.

Pentru București, RATB înfiinţează o linie specială, pentru Noaptea Muzeelor, autobuzele urmând să aibă staţii la muzee şi să plece pe trasee de la Palatul Parlamentului şi Piaţa Unirii, la intervale de o oră şi jumătate.

protest_84170900IMPORTANT:
Ediția din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, membre sau încă neafiliate la organizație. Nu este însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală și patrimoniul său cultural. Despre ce este vorba? În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Muzeele nu mai înseamnă nimic pentru că ele nu au fost considerate niciodată cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară, o investiție sigură. Dar ele pot fi toate acestea dacă sunt ajutate.

Vezi aici harta interactiva


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Noaptea Muzeelor la a 11-a ediție. Ce ne alegem din programul oferit de organizatori!?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii