Cunoaste lumea

Noutăți

Noaptea Kupała sau Noaptea Sfântului Ion în Polonia (Foto)

  •  
  •  
  •  

Polonia împărtășește încă unele tradiții cu frații săi slavi și scandinavi, care par să aibă anumite rădăcini în vechile tradiții păgâne. Cel mai bun exemplu este probabil Noaptea Kupała (Noc Kupały), care este sărbătorită în cea mai scurtă noapte a anului, în general în noaptea de 21/22 iunie.

Noaptea este dedicată elementelor focului și apei, lunii, soarelui, iubirii și fertilității. Denumirea sărbătorii vine de la cuvântul rusesc „a se scălda” sau zeița slavă a fertilității Kupala sau, probabil, de la cuvântul indo-european kump care înseamnă grup sau comunitate.

Indiferent de originile sale, mulți tineri profită de ocazie pentru a sărbători organizând focuri cu dans și petrecând târziu în noapte. O tradiție veche îi îndeamnă pe oameni să sară peste flăcări pentru a se curăța și proteja împotriva răului.

Cu toate acestea, cea mai faimoasă parte a serii este atunci când femeile tinere coboară la râu și pun coroane de flori cu lumânări pe linia de plutire. Dacă cununa este aleasă de un burlac, înseamnă căsătorie iminentă.

Femeile tinere, urmate de bărbații tineri, se îndreaptă, de asemenea, în păduri în căutarea kwiat paproci (floare de ferigă), o floare legendară care se presupune că înflorește doar în această noapte a anului. Oricine o găsește, se va bucura de noroc, putere, înțelepciune și bogăție.

Dacă tânărul iese din pădure îmbrăcat cu coroana de flori a unei domnișoarei, acesta este un semn că cei doi sunt uniți în dragoste.

Noc Kupały este adesea amestecata cu sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (Noc Świętojańska). Se crede că această zi sfântă provine din momentul în care creștinii au încercat să asimileze unele sărbători păgâne în calendarul creștin.

Se crede că, pe măsură ce Sfântul Ioan a botezat cu apă, în această seară apa va fi consacrată pentru a se proteja împotriva răului și Sfântul Ioan a devenit patronul sărbătorii.

O combinație a tradițiilor păgâne din Noc Kupały și tradițiile religioase din Noc Świętojańska pare să fi avut loc cu prezența la biserică și realizarea de coroane de flori în aceeași zi.

În zilele noastre, în multe orașe poloneze, se organizează evenimente uriașe în ajunul Sfântului Ioan (23 iunie), unde aceste tradiții se întâlnesc și includ Wianki în Cracovia sau Cuda Wianki.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii