Cunoaste lumea

Noutăți

Nicu Vlad – cel mai de seamă halterofil român, este deținătorul a ZECI DE MEDALII de aur, argint și bronz. Cum a fost descoperit marele sportiv?

  •  
  •  
  •  

La Olimpiada din 1984, România a intrat în atenția iubitorilor de haltere din toată lumea iar imnul de atunci al țării noastre a răsunat peste tribune în urma triumfului extraordinar al halterofilului Nicu Vlad, care a reușit, grație talentului său excepțional, să obțină medalia de aur la categoria sa, nouăzeci de kilograme.

La vremea intrării sale în viața sportivă, Nicu Vlad era un adolescent care cântărea doar 48 de kilograme, la cei 15 ani pe care îi avea. În ciuda acestui fapt, iscusiții antrenori care l-au descoperit în urma unei selecții efectuate la școala din comuna sa, i-au intuit talentul dintr-o privire. În momentul testării sale, băiatul modest, născut în Piscu, Galați, a putut ridica o greutate considerabilă, pentru vârsta și fizicul său, fără să fi făcut niciun atrenament, în afară de munca din gospodărie – firească, cu decenii în urmă, pentru aproape orice copil născut în mediul rural.

a

11

În anul 1983, când trebuiau să ajungă în Egipt, la Campionatul Mondial, destinul a făcut ca sportivii români, printre care și Nicu Vlad, să nu fie lăsați să urce la bordul aeronavei, ratând importanta competiție. Au urmat zile pline de tristețe. Însă tânărul nu s-a lăsat înfrânt și, conștient de potențialul său, s-a antrenat și mai serios, pentru Olimpiadă.

La Olimpiada din 1984, desfășurată la Los Angeles, nu doar că a luat aurul, dar a bătut și recordurile mondiale la ambele stiluri – aruncat și smuls. Acolo a reușit să-l surclaseze chiar și pe sportivul pe care îl admirase, în trecut, cel mai mult. Atunci, în 1984, a fost prima dată când un halterofil român a obținut medalia de aur într-o Olimpiadă. Tot atunci a obținut medalia de aur, la categoria sa, și halterofilul Petre Becheru.

Așa numitele „îndreptări românești” (romanian deadlifts) reprezintă un exercițiu cunoscut de mai toți practicanții „sporturilor de forță”, precum și de către împătimiții de bodybuilding de pe tot mapamondul. Se povestește că exercițiul acesta, neegalat în capacitatea sa de a antrena și dezvolta bicepșii femurali, a fost „copiat” de către sportivii din alte state, probabil chiar de către americani, de la Nicu Vlad, care îl folosea pentru a-și menține musculatura în formă, înaintea competițiilor.

Indreptarile romanesti

Indreptarile romanesti

De notat este că, la debutul său în sportul care l-a făcut faimos, Nicu Vlad a avut de întâmpinat împotrivirea familiei. Numai tatăl său, ce a fost, la rândul său, un bărbat extrem de puternic, l-a încurajat și l-a susținut, în sensul continuării antrenamentelor. Potrivit Wikipedia, Pe lângă medalia de aur obținută la Los Angeles, în 1984, Nicu Vlad a mai obținut și medaliile de argint și, respectiv, de bronz, la Olimpiadele de la Seul (1988) și Atlanta (1996). La campionatele mondiale a dobândit, de-a lungul vremii, nu mai puțin de 14 medalii de aur. Nicu Vlad a câștigat mai mult de 50 de medalii, în competițiile la care a luat parte. Se poate spune, pe baza acestor rezultate, că este cel mai de seamă dintre halterofilii români!

Surse informații: wikipedia.org, sport.ro, adevarul.ro, eualegromania.ro

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii