Neobișnuitele dune de nisip de la Athabasca – cele mai mari dune active de pe Terra ascund o structură veche de miliarde de ani!

Se întind pe o distanță de 100 de kilometri, de-a lungul țărmului sudic al lacului Athabasca (din provincia canadiană Saskatchewan), se află într-un loc greu accesibil și sunt unele dintre cele mai nordice dune de nisip active de pe planeta noastră. Spre deosebire de cele mai multe dintre formațiunile de acest tip, care sunt întâlnite în regiuni aride, dunele de la Athabasca se află într-o regiune boreală, bogată în umiditate și vegetație. Se numără printre cele mai neobișnuite dune de nisip din lume. Reprezintă o ciudățenie geologică!
Dunele de nisip Athabasca acoperă o suprafață considerabilă, de 30.000 de hectare și adăpostesc un ecosistem atipic, caracterizat de către o excepțională diversitate a formelor de viață. Aceste neobișnuite dune de nisip sunt destul de recente, ca vârstă geologică. S-au format în urmă cu numai 8-9000 de ani, la sfârșitul ultimei ere glaciare. Pe măsură ce stratul de gheață s-a topit, apele ce s-au revărsat au adus cu ele, către lacul Athabasca (având, în prezent, adâncimea maximă de 243 de metri și o suprafață de 7850 km²), o cantitate enormă de nisip și sedimente.
În acele vremuri, acum 8-9 milenii, apa acestui lac avea un nivel cu mult mai crescut decât în ziua de azi. Pe măsură ce apa lacului a scăzut, au ieșit la iveală depozitele de nisip din zona țărmului. Vântul a modelat și deplasat nisipul, continuând și astăzi să o facă. Ele își schimbă forma necontenit, de secole.
Dunele de nisip din Athabasca se află deasupra unei structuri geologice uriașe, cunoscută sub numele de Scutul Canadian, format din roci extrem de vechi, care datează din Precambrian. Această formațiune de rocă formează nucleul geologic străvechi al continentului nord-american, acoperă jumătate din Canada și se extinde mult în nordul Statelor Unite. Formațiunea încorporează unele dintre cele mai vechi roci de pe Pământ, datând de acum 2,5 – 4,2 miliarde de ani.
Stratul de nisip ce formează dunele de la Athabasca are o grosime de circa 20 de metri și acoperă stânca străveche a Scutului Canadian, format în „tinerețea” planetei noastre. Potrivit wikipedia.org, pe țărmul sudic al lacului Athabasca se află „cele mai mari dune active” de pe mapamond.
Întreaga zonă acoperită de către nisipuri reprezintă sediul unui enorm acvifer (strat subteran care stochează apa), ce susține existența plantelor și dezvoltarea faunei. Dunele din Athabasca găzduiesc peste 300 de specii de plante, dintre care aproximativ 40 sunt rare. Zece dintre speciile de plante de acolo sunt endemice. Cu alte cuvinte, ele nu mai pot fi găsite altundeva, pe Terra.
Surse: www.amusingplanet.com, www.cbc.ca, wikipedia.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu