Nașterea unui nor de gheață recreată pentru prima dată în laborator (video)

Pentru prima dată, cercetătorii au observat crearea unor cristale de gheață pe particule atmosferice individuale, oferindu-le astfel posibilitatea unică de a vedea modul în care se formează norii de gheață în atmosfera noastră.
Procedeul, numit nucleaŃie de gheață, se produce atunci când o particulă atrage vapori de apă și formează cu ajutorul acestora cristale de gheață, care devin ulterior nucleul norilor cirrus. Observarea acestui lanț de evenimente microscopice nu este ușor însă este vital dacă dorim să înțelegem modul în care norii se formează.
„Acest proces este unul dintre cele mai puțin înțelese din întreg ansamblul de creare a acestor nori. Procesul fundamental al extinderii gheții este unul pe care îl cunoaștem extrem de bine, însă momentul în care primele molecule se adună a fost unul necunoscut până acum”, a declarat Bingbing Wang, de la National Laboratory of Northwest Pacific.
Pentru a recrea procesul în laborator, echipa a trebuit să reproducă condițiile atmosferice de la altitudinea de aproximativ 6 kilometri, locul unde se formează norii cirrus pe cer. La această înălțime, umiditatea relativă este mare iar temperaturile foarte scăzute, ceea ce face ca vaporii de apă să se atașeze de particulele care plutesc în atmosferă înainte de a îngheța. În atmosferă, particulele pot fi orice, de la simpla cenușă vulcanică și până la emisiile unor avioane sau chiar microbi.
sursa: sciencealert.com
traducere si adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu