Muzeul Pysanka din Ucraina (Foto)

Pysanka este un ou de Paște ucrainean, decorat cu desene tradiționale populare ucrainene folosind o metodă de rezistență la ceară.
Cuvântul pysanka provine de la verbul pysaty, „a scrie” sau „a înscrie”, deoarece desenele nu sunt pictate, ci scrise (inscripționate) cu ceară de albine.
Multe alte grupuri etnice din Europa Centrală și de Est decorează ouă folosind ceară pentru Paști. Acestea includ bulgari, croați, cehi, maghiari, lituanieni, lituanieni, români, sârbi, slovaci, sloveni și sorbi.
Multe superstiții erau legate de pysanky pysanka. S-a crezut că Pysanky protejează gospodăriile de duhuri rele, catastrofe, fulgere și incendii. Pysanky cu motive spirale au fost cele mai puternice, deoarece demonii și alte creaturi nesfinte ar fi prinse în spirale pentru totdeauna.
O pysanka binecuvântată ar putea fi folosită pentru a găsi demoni ascunși în colțurile întunecate ale casei tale.
Pysanky deținea o magie puternică și trebuia să fie eliminat în mod corespunzător, pentru ca o vrăjitoare să nu pună mâna pe una. Ea ar putea folosi coaja pentru a aduna roua și ar putea folosi roua adunată pentru a usca laptele unei vaci.
Vrăjitoarea ar putea folosi, de asemenea, bucăți de coajă de ou pentru a-i împinge pe oameni și a-i îmbolnăvi. Coaja de ou a trebuit să fie măcinată foarte fin (și hrănită puilor pentru a le face straturi de ouă bune) sau ruptă în bucăți și aruncată într-un curent de apă curgător.
Pânza folosită pentru a usca pysanky era, de asemenea, puternică și putea fi folosită pentru vindecarea bolilor de piele. Și se considera un adevărat ghinion să calci o pysanka – Dumnezeu ar pedepsi pe oricine ar fi făcut-o cu o varietate de boli.
Au existat superstiții în ceea ce privește culorile și desenele de pe pysanky.
Un vechi mit ucrainean se concentra pe înțelepciunea de a oferi oamenilor în vârstă cadouri de pysanky cu culori mai închise și/sau desene bogate, pentru că viața lor a fost deja plină.
În mod similar, este potrivit să le oferiți tinerilor pysanky cu culoarea albă predominantă, deoarece viața lor este încă o pagină goală.
S-a spus, totuși, că o fată nu ar trebui niciodată să-i ofere iubitului ei o pysanky care nu are niciun design în partea de sus și de jos a oului, deoarece acest lucru ar putea însemna că iubitul își va pierde curând părul.
Clădirea actuală a Muzeului Pysanka a fost construită în anul 2000 în orașul vestic ucrainean Kolomyia, regiunea Ivano-Frankivska. Anterior, colecția pysanka fusese adăpostită în biserica Kolomyia a Bunei Vestiri.
Muzeul face parte din Muzeul Național de Artă Populară Hutsulshchyna și Pokuttya. Partea centrală a muzeului are forma unui pysanka (ou de Paște ucrainean).
Acesta este singurul muzeu din lume dedicat ouălor de tip pysanka și a devenit o carte de vizită a orașului. În august 2007, muzeul a fost recunoscut ca un punct de reper al Ucrainei moderne.
Muzeul a fost deschis la 23 septembrie 2000, în timpul celui de-al 10-lea festival internațional Hutsul. Regizorul Yaroslava Tkachuk a venit pentru prima dată cu ideea unui muzeu în formă de pysanka, artiștii locali Vasyl Andrushko și Myroslav Yasinskyi au dat viață ideii.
Muzeul nu are doar forma unui ou (14 m înălțime și 10 m în diametru), dar părți din exteriorul și din interiorul cupolei sunt pictate pentru a semăna cu o pysanka.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu