Muzeul Nissim de Camondo

Clădirea muzeului, situată în arondismentul 8 din Paris, Franța, a fost locația pentru filmarea unor scene pentru Lupin (serial TV) care înlocuia casa familiei fictive și bogate Pellegrini.
Locațiile incluse în serialul de televiziune includ „terenul din afara casei, din interiorul casei și, de asemenea, de pe acoperiș”.
Conacul a fost construit în 1911 de contele Moïse de Camondo, un bancher, împreună cu arhitectul René Sergent, pentru a-și pune în valoare colecția de mobilier și obiecte de artă franceze din secolul al XVIII-lea.
Designul său a fost modelat pe Petit Trianon la Versailles, deși cu facilități moderne. La moartea sa, în 1935, s-a anunțat că atât casa, cât și colecțiile sale au fost lăsate moștenire către Les Arts Décoratifs în onoarea fiului său, Nissim de Camondo, ucis în Primul Război Mondial.
Casa a fost deschisă ca muzeu în 1936.
Câțiva ani mai târziu, a urmat mai multă tragedie, când fiica lui Moïse și familia ei au fost deportate în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
O placă din casă arată că, în 1944, Béatrice de Camondo, soțul ei Léon Reinach și cei doi copii ai lor, Fanny și Bertrand, au murit cu toții în lagărul de concentrare. Văduva lui Moïse, Irène, a supraviețuit evadând într-o vilă din sudul Franței.
Astăzi, casa este întreținută ca și cum ar fi încă o casă privată păstrată în starea inițială.
Trei etaje sunt deschise vizitatorilor: parterul inferior (bucătării), parterul superior (camere formale), primul etaj (apartamente private) și grădini. Sunt incluse și anexe, construite în 1863 și mărite de comte Nissim de Camondo; au fost ulterior modificate de Moïse.
Mobilierul casei include scaune cu vârf de ac și lucrări ale artizanilor din Garde-Meuble de la Couronne (Depozitul regal de mobilier).
Podelele sunt mobilate cu covoare Savonnerie țesute în 1678 pentru Grande Galerie din Luvru.
Pereții sunt accentuați cu tapiserii și picturi, inclusiv portrete de Élisabeth-Louise Vigée Le Brun, peisaje de Guardi și Hubert Robert și scene de vânătoare de Jean-Baptiste Oudry.
Decorurile de masă sunt de un interes deosebit, în special serviciul de cină din argint Orloff comandat de Ecaterina a II-a a Rusiei de la argintarul Jacques-Nicolas Roettiers în 1770 și serviciile din porțelan Buffon realizate la Sèvres în anii 1780 cu tema păsărilor.
Alte obiecte notabile includ un bust de Jean-Antoine Houdon, basoreliefuri, vaze chinezești și candelabre de cristal.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu