Muzeul Ceasului din Ploiești – locul în care „mașinăriile timpului” sunt la ele acasă. Un muzeu unic în România!

La început de an, este cel mai potrivit moment pentru a ne gândi la Timp și la cum putem potrivi trecerea sa cu scopurile noastre. „Există un timp potrivit pentru a merge la pescuit și un timp pentru a usca năvodul”, spune un proverb chinezesc. Ca să-ți faci din timp un aliat, important este să le faci pe toate la vremea lor. Ca să reușești, ai nevoie, printre altele, de una dintre acele mașinării ale timpului: de un ceasornic.
În România există o „casă a ceasornicelor”. Despre Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești se spune adesea că este „unic în reţeaua muzeală din România”. Numele muzeului provine de la cel care l-a înființat, în 1963; de la profesorul Nicolae Simache. Edificiul în care funcționează astăzi a fost clădit în ultima parte a veacului al XIX-lea și este o clădire de o eleganță și frumusețe aparte. Una dintre cele mai frumoase din „capitala aurului negru”. Recent, clădirea a fost renovată. Și totul arată ca scos din cutie. Inclusiv orologiile construite acum peste 400 de ani.
O asemenea colecție muzeală nu putea fi organizată decât ținând seama criteriul… cronologic. Adică prin expunerea cursului firesc al evoluției dispozitivelor de măsurat vremea. Se începe cu cadranul solar și clepsidra, ajungându-se până la ceasurile de mobilier și cele portabile, de buzunar. Între piesele din Muzeul Ceasului, se remarcă orologiile realizate de către Jeremias Metzker și Jakob Acustodia, la mijloc de secol XVI. Sunt cele mai vechi!
Acolo, la Muzeul Ceasului din Ploiești, vei realiza mai bine decât oriunde altundeva în România că orologiile, și în general dispozitivele de măsurare a timpului realizate de către iscusiții meșteri ai Evului Mediu, pot fi veritabile opere de artă. Frumusețea unor ceasuri nu este întrecută decât de ingeniozitatea și iscusința celor care le-au confecționat. Unele dintre ceasuri încorporează mecanisme muzicale și includ imagini pictate sau componente sculptate, demne de marii maeștri ai artei.
Una dintre pendulele de salon este realizată la final de secol XIX de către cursanții școlii de arte și meserii din „orașul aurului negru”, fiind funcțională și în prezent. O a doua pendulă de salon, având un exterior realizat în stil baroc, datează din secolul XVIII, fiind opera unui orologier din Amsterdam.
Printre cele mai încântătoare și atractive piese sunt unele realizate în spațiul german, în prima parte a vecului XIX. Aceste orologii au darul de a-i fascina pe vizitatorii de toate vârstele, inclusiv pe copii, dat fiind că pe cadranele lor sunt prezente personaje „mișcătoare”. Un exemplu excelent pentru această încântătoare categorie este „Ceasul Potcovarului”.
Unul dintre ceasuri prezintă un cadran străveziu și un mecanism realizat cu o ingeniozitate aparte, integrat în rama orologiului. Un alt ceas, construit în capitala Franței cu mai mult de un veac în urmă, face trimitere la Revoluția industrială, întruchipând o mică uzină cu aburi. Alt vechi orologiu conține un original sistem antifurt.
Din colecția Muzeului Ceasului nu puteau absenta ceasurile pe care le-au purtat cei ale căror nume și fapte ne sunt cunoscute din cărțile de istorie. Și anume: Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, generalul Alexandru Averescu, Nicolae Iorga, regele Carol I, regele Mihai, Nicolae Titulescu sau țarul Alexandru al II-lea. Din impresionanta colecție a Muzeului Ceasului din Ploiești fac parte și păsări mecanice, cutii muzicale cu cilindru, păpuși mecanice, simfonioane, gramofoane, mecanisme de „balet mecanic”.
De la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” pleci mai bogat în cunoaștere și, cu siguranță, mai bogat sufletește. Este un loc în care spectacolul măiestriei tehnice se împletește cu miracolul creativității umane. Un loc în care parcă și timpul se scurge altfel, într-un mod dintre cele mai prielnice pentru minte și pentru suflet!
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse informații & imagini: ghidulmuzeelor.cimec.ro, www.histmuseumph.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu