Cunoaste lumea

Noutăți

Munții Pădurea Craiului vor deveni destinație ecoturistică a României

  •  
  •  
  •  

„Pădurea Craiului este printre primele zone din țară care vor primi certificarea ca destinație de ecoturism. În urma unui proiect derulat aproape doi ani am depus toate documentația necesară pentru îndeplinirea criteriilor de certificare pe care le-a elaborat Autoritatea Națională pentru Turism și Asociația de Ecoturism din România. Sperăm să obținem cât mai curând această certificare,” a declarat, pentru agepres, Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor, custodele Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.

5213dfc195f9cfac34000001
Munții Pădurea Craiului se află în județul Bihor și ocupă partea de nord-vest a Munților Apuseni din lanțul muntos al Carpaților Occidentali, constituindu-se într-o adevărată peninsulă ce se desprinde din corpul central al Apusenilor, fiind desfășurată între depresiunile Vad-Borod și cea a Beiușului. Cel mai înalt vârf din masiv este Hodrâncușa cu 1027 m.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAfoto dozadebine.ro

Elementele ce reprezintă punctele de atracție pentru turiști sunt rețeaua de peșteri turistice, peșteri speoturistice și traseele de cicloturism și bicilete de munte. Zonele cu un real potențial de dezvoltare ecoturistică în zona munților Pădurea Craiului sunt Valea Iadului, Defileul Crișului Repede, zona Bratca — Șuncuiuș și Valea Roșiei.

„Din punct de vedere natural și cultural, aceste regiuni sunt cel mai bine înzestrate pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului. Pentru investitori, conform studiului realizat în proiect, în aceste zone, cu peisaj tradițional foarte bine păstrat, se pot dezvolta mici afaceri, precum spații de cazare, alimentație publică, servicii de agrement pentru turiști” a declarat Paul Iacobaș.

„Interesul pentru carstul din Munții Pădurea Craiului a crescut simțitor în 1957, odată cu descoperirea peșterii Vântului, cea mai mare peșteră din România, și în 1965 a primelor urme de pași ale omului preistoric din P. Ciur-Izbuc. În prezent se cunosc peste 340 de peșteri și avene.” (welcometoromania.ro)

Proiectul „sit Natura 2000” din care face parte acum și lanțul Munților Pădurea Craiului va atrage turiștii nu numai pentru traseele montane sau pentru „Maratonul Pădurii Craiului”, concurs de biciclete de munte, ci și pentru parcul de aventură ce se va crea aici, alături de un parc de minerit, bazat pe mineritul din zonă și extinderea rețelei de cicloturism și drumeții. Un alt proiect include amenajarea spațiilor expoziționale în cele două centre de vizitare din Defileul Vadu Crișului și din Roșia.

DSC_0618foto asgeoda.ro – Peștera Bătânului

Din cele peste 10 mii de peşteri din România, aproape jumătate se află în judeţul Bihor. Până cum doar 5 dintre ele au fost amenajate şi pot fi vizitate în siguranţă. Un fapt inedit îl reprezintă existența în acești munți a unei peşteri, „în care puţini au intrat până acum. Peştera secretă măsoară doar câteva sute de metri lungime, dar adăposteşte formaţiuni geologice foarte valoroase. Intrarea în peşteră este foarte dificilă. Numai speologii antrenaţi reuşesc să se strecoare prin galeria îngustă. O dată trecut de acest obstacol descoperi una dintre cele mai frumoase peşteri din România. Tocmai de aceea, grota de o rară frumusete, cu formaţiuni geologice spectaculoase, a scăpat neatinsă de amatorii de suveniruri din subteran. Autorităţile locale vor să o amenajeze cu ajutorul speologilor şi să o introducă în circuitul turistic.” (tvr.ro)

muntii-apusenifoto worldwideromania.com
 .
Mădălina Corina Diaconu
surse: asgeoda.ro, tvr.ro, agerpres, worldwideromania.com, welcometoromania.ro

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii