Cunoaste lumea

Noutăți

Muntele sfânt al Dacilor – Godeanu

  •  
  •  
  •  

Reportaj Formula ASN-am cum să uit. Privirile oamenilor, căldura de pe chipul lor, zâmbetul. Ultimele sclipiri ale soa­relui prin ferestrele înalte ale liceului din Orăș­tie.

O înserare blândă, ca un cuib, în care ne-am adăpostit noi, jurnaliștii de la Formula AS și oa­menii care au venit să ne vadă, să ne întrebe, să ne asculte. O liniște. Liniștea aceea de după reportaj, în care simți din nou, cu tot sufletul, că ai cea mai frumoasă meserie de pe pământ…

A trecut mai bine de un an de la acea întâlnire cu cititorii din Orăștie și n-am cum să uit momen­tul când m-am revăzut cu arheologul Mihai Căs­tăian. Mi-a zâmbit, ne-am strâns mâna, apoi, abrupt, m-a întrebat dacă am ajuns vreodată pe Vâr­ful Godeanu.

„Nu despre Masivul Godeanu vorbesc, ci despre Vârful Godeanu, cel care se află aici, în Munții Șureanu”, a insistat.

Chiar nu știi nimic despre vârful ăsta?” Am zâmbit și eu, stin­gherit, și i-am mărturisit că „nu, nu știu”. Dar ceva tot știam.

În urmă cu 8 ani și mai bine, în 2011, scrisesem un reportaj despre Măgureni, satul pe care oamenii îl părăsiseră, unul câte unul, împinși de bătrânețe și nevoi, spre așezările din vale, dar în care lăsaseră ceva ce nu au avut niciodată cât timp au locuit acolo: o mânăstire.

Casele lor de lemn se năruiau încet, dar viața și credința trăiau mai departe. În Măgureni rămăseseră toaca, clo­po­tul și rugăciunea…

În al doilea război daco-roman, Traian vine cu dublul trupelor auxi­lia­re și cu 12 legiuni în loc de 5, câte au avut în pri­mul! Îți dai seama ce des­fășurare de forță?

Nu mai vorbesc de căile de comu­nicații, de canalele de legătură săpate în stân­că, de acea minune a lumii antice care e podul lui Apolodor! Sunt pline vâr­furile astea de castrele lor! Pe Jigorul era unul, pe Vârful Pătru altul, pe Comărnicel…

Sincer, da­cii nu aveau nicio șansă! Raportul de forțe era de 3 la 1 în favoarea romani­lor! Singura cale de a câș­­tiga era să mute fron­tul de război mai departe, să le îngreuneze roma­ni­lor înain­tarea. Erau des­tule cetăți și în Salajul de azi, de pildă.

Dar ei n-au ple­cat! De ce n-au ple­cat?! Pentru că aici aveau ceva esențial de apă­rat! Koga­ionul! Tem­plele! Credința lor! Inima Daciei! Și au rămas, au luptat și au mu­rit pentru asta! Pentru daci, n-a fost o bătălie obiș­nuită, a fost un război sfânt!

Citește mai mult: Formula AS


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii