Mostar – capitala istorică a Herțegovinei

Mostar are clădiri remarcabile din punct de vedere arhitectural, într-o gamă largă de stiluri.
Stilurile arhitecturale istoriciste au reflectat interesul cosmopolit și expunerea la tendințele estetice străine și au fost îmbinate cu talent cu stilurile indigene.
Exemplele includ biserica franciscană italiană, casa otomană Muslibegovića, casa dalmata Ćorović și o biserică ortodoxă care a fost construită ca dar de la sultan.
Din cele treisprezece moschei originale datând din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, șapte au fost pierdute în timpul secolului al XX-lea din motive ideologice sau prin bombardamente.
Una dintre cele două biserici ortodoxe din secolul al XIX-lea a dispărut și ea, în timp ce sinagoga de la începutul secolului al XX-lea, după ce a suferit avarii grave în al Doilea Război Mondial, a fost transformată în teatru.
Au supraviețuit și mai multe hanuri otomane, alături de alte clădiri din această perioadă a istoriei Mostarului, precum fântâni și școli.
Există încă o serie de clădiri de comerț și meșteșuguri timpurii, în special unele magazine joase din lemn sau piatră, depozite de piatră și un grup de foste tăbăcării în jurul unei curți deschise.
Sunt vizibile o serie de elemente ale fortificațiilor timpurii. Și anume Turnul Hercegusa datând din perioada medievală, în timp ce edificiile de apărare otomane sunt reprezentate de Turnurile Halebinovka și Tara – turnurile de veghe de la capetele Podului Vechi, și o porțiune de metereze.
Cel mai vechi pod de piatră cu un singur arc din Mostar, Kriva Cuprija („Podul înclinat”), a fost construit în 1558 de arhitectul otoman Cejvan Kethoda.
Moscheea Cejvan Cehaj, construită în 1552, este cea mai veche moschee din Mostar. Mai târziu, pe același complex a fost construită o madraza (școală islamică).
Vechiul Bazar, Kujundziluk este numit după aurarii care au creat și vândut în mod tradițional marfa pe această stradă și încă mai vinde picturi autentice și sculpturi din cupru sau bronz ale Stari Most, rodii (simbolul natural al Herțegovinei) sau stećaks (pietre funerare medievale).
Moscheea Koski Mehmed Paša, construită în 1617, este deschisă vizitatorilor. Vizitatorii pot intra în moschee și pot face fotografii gratuit.
Minaretul este, de asemenea, deschis publicului și este accesibil din interiorul moscheii. Chiar după colț de moschee se află Piața Tepa.
Aceasta a fost o piață aglomerată încă din vremea otomană. Acum vinde în mare parte produse proaspete cultivate în Herțegovina și, când este sezon, smochinele și rodiile sunt extrem de populare.
Mierea locală este, de asemenea, o specialitate proeminentă, fiind produsă în toată Herțegovina.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu