Momentul zilei care favorizează virușii să se înmulțească și să pună stăpânire pe corpul nostru

Suntem mai sensibili la infecții în anumite momente ale zilei, deoarece capacitatea virușilor de a se înmulți și de a pune stăpânire pe corpul nostru este influențată de ritmul nostru circardian, cel puțin asta susține un studiu realizate de cei de la Universitatea Cambridge. „Ceasul biologic” al fiecărei persoane corespunde cu aproximație ciclului unei zile. Ciclul de veghe și somn este strâns legat de temperatura corpului: cu cât temperatura este mai mare, cu atât suntem mai activi; de partea cealaltă, cu cât temperatura scade, starea de somnolență începe să apară. Ritmurile corpului par a se baza pe două perioade de somn în fiecare zi: una lungă pe parcursul nopții și una scurtă, la amiază, când mulți oameni obișnuiesc să doarmă sau cel puțin să se odihnească, oprindu-se din alerta obișnuită a celorlalte momente ale zilei.
Pentru a testa felul în care ritmul circadian influentează predispoziția noastră la infecții sau dezvoltarea acestora, cercetătorii au comparat felul în care au evoluat șoarecii de laborator infectați cu virusul herpetic în diferite momente ale zilei, măsurând nivelul virusului și răspândirea sa. Șoarecii au fost ținuți într-un mediu controlat, în care timp de 12 ore era lumină, iar în celelalte 12 întuneric. Potrivit rezultatelor publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, atunci când un virus intră în corpul nostru pe timpul nopții, moment în care organismul nostru se odihnește, este de 10 ori mai puternic decât dacă ar încerca să ne infecteze în plină zi, când organismul nostru este în stare activă.
„Fiecare celulă are un ceas biologic, care îi permite să măsoare timpul și să anticipeze modificările zilnice ale mediului. Nu numai că acești viruși ne pot face mai mult rău dacă intră în contact cu noi pe timpul nopții, însă sunt și mai eficienți în cazul în care ceasul nostru biologic este afectat. Spre exemplu persoanele care lucrează în schimburi sunt mult mai predispuse infecțiilor virale iar aceste infecții ar trebui să fie principala țintă a vaccinurilor împotriva gripei, acestea având un ritm cicardian dat peste cap”, a declarat Dr. Rachel Edgar, principalul autor al studiului.
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160815185605.htm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu