Misterul din jurul stelei AR Scorpius a fost elucidat. Cum reușește neobișnuita stea să trimită semnale luminoase o dată la 2 minute

Astronomii consideră că au reușit după mai bine de 40 de ani de investigații să elucideze misterul din jurul unei stele mai neobișnuite, care trimitea flash-uri de lumină la fiecare 2 minute. AR Scorpii, cum a fost aceasta denumită, se află în constelația Scorpius, la o distanță de 380 de ani lumină depărtare de Terra.
A fost descoperită în anii 1970 și catalogată ca fiind o stea singuratică și variabilă. Însă nu este deloc așa. Anul trecut, o echipă internațională de astronomi au observat că de fapt AR Scorpii nu este o stea singulară, ci sunt de fapt două stele…
Duo-ul este alcătuit din dintr-o pitică albă de 200.000 de ori mai masivă decât Pământul și o pitică roșie, rece, care are o treime din mărimea Soarelui nostru. Impulsurile de lumină intermitente sunt generate de viteza de rotație a stelei pitice albe care este capabilă de a emite un puls de radiație electromagnetică la fiecare 1,97 minute. Ce este și mai fascinant, este faptul că acest puls de radiații variază enorm, de la ultraviolete la frecvențele radio.
„Puterea pulsațiilor este fără precedent. În trecut, acest tip de pulsare a fost observat doar în cazul stelelor neutronice. Cred că această descoperire este foarte importantă pentru noi, acest sistem de stele poate fi un fel de accelerator de particule cosmice”, susține cercetătorul Thomas Marsh de la Universitatea Warwick din Marea Britanie.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature, iar descoperirea este prezentată ca fiind un nou tip de sistem binar de stele, nemaivăzut până acum. Echipa va continua să utilizeze o serie de telescoape din întreaga lume pentru a le monitoriza.
sursa: sciencealert.com
sursa foto: http://qauz.deviantart.com
traducere și adaptare: Radu Ungurenau
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu