Misterul altarelor vechi din Munții Trăscăului… (Foto)

Primele „însemne scumpe și vechi” despre care vorbește Opitz le întâlnim la Mânăstirea Negraia, un lăcaș ortodox a cărui frumusețe e egalată doar de comorile adunate în muzeul său.
Ni le prezintă măicuța Firmiliana, un ghid cum n-au nici marile muzee din Occident. Bucuroasă de curiozitatea noastră pentru istoria locului, ne arată, înainte de toate, vechiul altar al bisericii, expus acum în muzeu.
„Un altar vechi din anul 215. Un altar roman, dedicat zeilor, zidit, apoi, într-un altar creștin”. Măicuța Firmiliana zâmbește cu tâlc.
Știe că altarul, scos din biserică și expus publicului în muzeu, tocmai datorită valorii sale inestimabile, n-a fost o simplă „piatră” în altarul creștin al bisericii de la Negraia…
E chiar una dintre pietrele „vii”, de pe vremea lui Martin Opitz, un altar impozant, înalt de un metru, închinat zeiței Ceres Augusta, de către unul dintre procuratorii aurari din zonă.
Inscripția săpată în piatră aduce informații unice despre viața economică a lumii romane și scoate în evidență rolul pe care l-a jucat orașul Ampelum, Zlatna de azi, în organizarea minelor din Dacia.
Misterul care ne uimește e, însă, altul: ce să caute o relicvă romană, păgână, în temelia altarului unei biserici creștine?
Ce-i drept, mai văzusem, prin Țara Hațegului, la biserica din Densuș, o stelă romană zidită într-un stâlp, sub celebra pictură murală cu Iisus ținut în brațe de Dumnezeu, dar să folosești pietre de altare păgâne ca altare creștine mi se pare un fapt absolut uimitor.
O uimire care avea să crească și mai mult, când am aflat că povestea altarului antic din biserica de la Negraia nu e câtuși de puțin o excepție în zonă.
Dimpotrivă, e un „obicei” pe care îl găsim la aproape toate bisericile de pe Valea Ampoiului! De data asta, călăuză prin istorie este tânărul ghid din Zlatna, Adrian Puiuleț, care povestește cu însuflețire, bucuros să scoată la lumină tainele locului.
„La Presaca Ampoiului, prestolul (masa de altar, n.r.) bisericii „Sf. Nicolae”, refăcută la 1763, e un coronament funerar provenind din necropola administrației miniere romane aurifere de la Ampelum.
Tot de acolo provine și inscripția ce apare pe una dintre fețele altarului din biserica de la Feneș, ridicată în 1750.
La Pătrângeni, în biserica satului, datând de la 1700, masa de cult e un altar roman din gresie, dedicat triadei Jupiter – Iunonna – Minerva. Spre deosebire de Mânăstirea Negraia, în toate celelalte biserici se slujește și acum pe vechile altare antice”…
Mai mult: Formula AS
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu