Misterioasa armă folosită în serialul Game of Thrones și corespondența sa în lumea reală. Imperiul Bizantin a folosit ceva similar acum 1.350 de ani

Seria de televiziune Game of Thrones, bazată pe cărțile lui George R.R. Martin, „Cântecul de gheață și foc”, nu sunt în totalitate SF-uri, unele evenimente având paralele în istoria lumii. Lucru ce are sens, fiindcă autorul cărților originale a dorit să exploreze, potrivit propriilor declarații, teme pertinente din lumea reală. Inspirată parțial de un conflict militar cunoscut, Războiul trandafirilor (1455-1487), în Game of Thrones două case rivale concurează pentru controlul Tronului de Fier.
Cele două case sunt Casa de Nord a lui Stark, cunoscută pentru că este săracă, dar relativ virtuoasă, și Casa de Sud din Lannister, care este extrem de bogată și foarte vicleană. În același mod, războiul trandafirilor a fost un conflict între două ramuri ale casei regale a Angliei. Cele două sucursale rivale au fost Casa Nordică din York și Casa de Sud din Lancaster.
Însă un lucru mai puțin cunoscut ca fiind inspirat din fapte reale de către fanii serialului îl reprezintă bătălia navală de la Blackwater. În bătălie, Tyrian Lannister ordonă folosirea unui foc magic numit „wildfire” pentru a distruge flota inamicului comandată de Stannis Baratheon. Focul magic pare să lumineze apă și să distrugă multe dintre navele rivalilor.
Potrivit celor de la Ancient Origins, această scenă s-a întâmplat cu adevărat în istorie, iar în antichitate există consemnată o astfel de armă de „distrugere în masă”. „Focul grec” cum era denumită arma a fost folosită de imperiul bizantin pentru prima dată undeva în jurul anului 672 d.Hr. Bizantinii o foloseau de obicei în bătălii navale împotriva flotei arabe.
Compoziția focului grec nu este cunoscută. Rămâne o chestiune de speculație și dezbatere, cu diverse propuneri, inclusiv combinații de rășină de pin, fosfură de calciu, sulf sau nitru. Focul grec a continuat să fie menționat până în secolul al XII-lea. În timpul asediului de la Constantinopol din 1203, a patra cruciadă, nu a existat niciun raport care să confirme folosirea focului grec. Aceasta lucru s-ar putea datora, potrivit istoricilor, faptului că bizantinii au pierdut accesul în zonele unde se găseau ingredientele primare fabricării armei sau poate chiar pentru că secretul fabricării fusese pierdut.
sursa: http://www.ancient-origins.net/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu