Mirese de poveste…. Când zestrea depășește imaginația

Obiceiul ca mireasa să aibă o zestre, ca și dimensiunea acesteia, vine din negura vremurilor și a căpătat de-a lungul timpului tot felul de forme.
Chiar dacă emanciparea femeii a schimbat mult din această tradiție, ea încă există în multe culturi, inclusiv la nivelurile cele mai înalte, și, de-a lungul timpului, a stat uneori la baza unor evenimente istorice, prin alianțele politice pe care le-a facilitat.
Unele dintre aceste obiceiurile referitoare la oferirea de zestre miresei sunt atât de extravagante, încât au ajuns de poveste.
De pildă, americanul John Hull, care a creat șilingul de argint, i-a cerut pretendentului la mâna fiicei sale, Samuel Sewall, greutatea fetei în monedele respective.
În ziua nunții, Hannah a fost suită pe cântar și ulterior Hull a primit echivalentul a… 1.600 de dolari. A rezultat că mireasa a avut circa 45 de kilograme.
Eleanor de Aquitania a fost una dintre cele mai bogate moștenitoare ale Europei secolului al XII-lea. A rămas faimoasă nu doar pentru că la moartea tatălui său devenea o ducesă în vârstă de doar 15 ani, dar și pentru felul în care și-a păstrat poziția și averea în vremuri în care femeilor nu le era destinat decât rolul de a face copii.
Ducatul Aquitaniei i-a fost oferit ca zestre primului său soț, Ludovic al VII-lea, cu care a trăit 15 ani. Nemulțumită de prestația regalului partener, Eleanor a reușit să obțină nu doar anularea căsătoriei, ci și să păstreze ducatul, chiar dacă pentru asta a renunțat la propriii copii.
Opt săptămâni după anulare, se recăsătorea cu Henry Plantagenet și astfel Aquitania trecuse în nici 20 de ani din componența Franței în cea a Angliei.
Doi ani mai târziu, cel de-al doilea soț devenea, la rândul său, rege, iar Eleanor pentru a doua oară regină.
La rândul său, Catherine de Braganza devenea regina Angliei prin căsătoria cu Charles al II-lea, în secolul al XVII-lea. A adus ca zestre două orașe: Bombay și Tanger, potrivit listverse.com.
Zestrea poate fi văzută ca o manieră de a apăra viitoarea soție în fața sărăciei sau a relelor tratamente din partea soțului, poate servi ca liant politic sau ca metodă de avans pe scara socială.
Gigi Chao, fiica unui miliardar chinez, preferă partenerele de același sex. Tatăl său, Cecil, nu s-a împăcat cu orientarea sexuală a fiicei sale și a oferit o recompensă de 65 de milioane de dolari bărbatului care ar fi reușit s-o „întoarcă” pe Gigi.
Timpul s-a scurs, rezultatul s-a lăsat așteptat, iar tatăl nefericit a dublat, la un moment dat, suma oferită. În zadar, căci Gigi s-a căsătorit cu partenera sa, iar Cecil a fost nevoit, în fața deciziei de nezdruncinat a fiicei sale, să retragă oferta.
În 2013, poetul yemenit Salem Ayash i-a solicitat celui ce voia să-i ia fiica de nevastă un milion de „like” pe Facebook într-o lună. Ayash s-a văzut silit ulterior să mai coboare din pretenții.
Tot în China există un oraș al cursei miliardelor de zestre: Jinjiang. Tații locali de fete se află într-o continuă întrecere.
Unul dintre cele mai răsunătoare exemple a fost nunta din 2012 a fiicei lui Salem Ayash Mireasa a avut ca zestre peste un miliard de yuani (circa 150 de milioane de dolari) în mașini scumpe, lingouri de aur, cinci milioane de acțiuni la compania socrului mare și multe, multe altele…
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu