Mircea Cărtărescu, demolat de realitate: în 1990 le cânta ode lui Ion Iliescu și Petre Roman și critica Europa Liberă. Citiți și vă minunați:

Mircea Cărtărescu, poetul și scriitorul băgat la înaintare cu orice ocazie de grupul intelectualilor de partid care trag sforile în cultura românească, protestatarul cu „#Rezist-ul” în buzunar, cel care a confiscat candidatura la premiul Nobel pentru literatură din partea României, cu sprijinul aceleași grupări de intelectuali de partid, a pupat cu evlavie moaștele unor revoluționari mesianici precum Ion Iliescu sau Petre Roman, în anul 1990.
Iată ce au scos la lumină cei de la ZiariștiOnline.ro
Mircea Cărtărescu, ”Fiziognomie…”, ”Contrapunct” (*), nr. 3/1990:
„În ultimul timp mă cam deprimă unele supoziţii ale Europei libere, apelurile Doinei Cornea şi, fireşte, în alt plan, comentariile agramate ale câte unui «om de pe stradă», care deja văd în Front o conspiraţie a comuniştilor. (…) Cele ce voi spune, în continuare, vor părea, poate, frivole. Dar a gândi politicul doar în termeni politici mi se pare insuficient. Omul obişnuit nu gândeşte numai aşa. Sau nu doar gândeşte, mai şi simte. Oricum, profit de condiţia mea de «poet» (adică de naiv, în limbajul familiar) ca să spun că îmi plac, îmi sunt simpatici câţiva membri ai actualei conduceri. Fiziognomia e o ştiinţă veche şi cu implicaţii profunde (…). Îmi plac, deci, expresia feţelor şi felul de a fi ale lui Ion Iliescu şi Petre Roman. Intuiţia îmi spune să merg pe mâna lor. Mi-e absolut imposibil să-i bănuiesc de joc dublu, de «comunism camuflat», de sete de putere, de voinţă de dictatură personală, sub o formă sau alta. Nu-i greu să-ţi dai seama că sunt extrem de inteligenţi şi că au o competenţă politică indiscutabilă. Petre Roman (a cărui expresie îmi aduce, uneori, vag, aminte de cea a lui N. Manolescu) a ieşit excelent din clenciul atent şi viclean construit al televiziunii franceze. Despre Ion Iliescu auzisem deja de câţiva ani tot felul de legende. Mi-e neclar prin ce mecanism a ajuns în locul unde se află acum, dar mi se pare omul cel mai potrivit.”
Ca să îl parafrazez pe onorabilul scriitor, intuiția îmi zice să nu merg pe mâna lui (a lui Cărtărescu) nici pentru recomandarea unei cofetării, Fiziognomia e de vină! Știință veche, cu implicații profunde. Pe onoarea mea!
Adrian Albu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
„Telectualii” astia post-’89 sunt divizia culturala a securitatii scoasa la inaintare imediat dupa „lovilutie” pentru a ocupa locul adevaratelor valori care ar fi putut reveni in atentia publicului intelectual si nu numai. Scopul lor este de a mentine populatia cu anumite inclinatii intelectuale pe un fagas gresit si la un nivel mediocru. Acesti indivizi cu pretentii de „formatori de opinie” in repetate randuri au atacat, desconsiderat, minimalizat sau ridiculizat valori culturale de referinta ale poporului roman. Daca securitatea nu mai e, se pune intrebarea fireasca – Pentru cine mai lucreaza acestia azi?!?
El nu canta ode atunci. Avea o opinie care servea intereselor. e la fel si acum. Cu cat opinia ta serveste interesului, cu atat opinia ta va fi promovata, scoasa in fata prin mecanisme sociale si algoritmate, prin oameni care la fel, la randul lor, sunt meniti sa promoveze pe altii. E o chestie nevazuta dar si matematica calculabila.
LA fel de valabila cu treaba aia. sexul vinde: sexul nu vinde pt ca cineva il plateste sa o faca, ci petnru ca asa merg treburile, complicate, pe pamant.
,,…tu stii ca nici o stea
n-a fost facuta de mina ta
si-ti zici:orice-ar spune prea multi guresii poeti,
nici o stea nu-i frumoasa.”
L.Blaga-Lucratorul
Ipocrizie maxima.Chiar a scris el articolul?