Mii de misterioase petice circulare de pământ împânzesc deșertul din Australia

Petice circulare misterioase de pământ uscat au apărut pe întreg deșertul australian. Cunoscute sub numele de “fairy circles”, au fost observate pentru prima dată în Namibia, unde se credea că este singurul loc de pe Pământ unde există un astfel de fenomen. Însă noile modele descoperite la mii de km depărtare îi contrazic pe oamenii de știință.
Cu diametre care variază între 2 și 15 metri, aceste petice uscate de pământ apar într-o mare de iarbă aparent uniformă, fiind dispuse la distanțe aproximativ egale unele de altele. Cercurile erau deja cunoscute de localnici, însă nimeni nu le-a studiat sau asociat cu cele din Africa, până în prezent. Ștephan Getzin, ecologist la Helmholtz Centre for Environmental Research din Germania, a întreprins mai multe cercetări în zonă și a demonstrat faptul că peticele de aici sunt similare celor din Namibia, aflata la 10.000 de km depărtare.
Nu există o explicație oficială sau unanim acceptată cu privire la modul de apariție a cercurilor. Una dintre ipoteze dau drept principală cauză ridicarea monoxidului de carbon din scoarța terestră în aceste două zone. O altă teorie vorbește despre implicarea furnicilor care ar mânca rădăcinile plantelor după un anumit tipar circular. Cea mai nouă teorie, lansată chiar de Getzin, vorbește despre faptul că plantele se adaptează la condițiile solului și caută locurile cu mai multă apă, cercurile nefiind altceva decât porțiuni de pământ pe care ierburile le ocolesc.
Pentru a afla mai multe, Getzin si echipa sa au măsurat viteza de scurgere a apei și temperatura de suprafață a cercurilor în zona australiană, apoi a făcut simulări pe calculator pentru a arăta că cercurile sterpe de deșert permit apei să pătrundă în pământ, alimentând în acest fel restul plantelor cu apă.
„Specificul solurilor australiene și namibiene variază ușor, însă ambele au aceeași structură”, a declarat Getzin.
Cei mai mulți opozanți ai acestei ultime teorii susțin că dacă aceasta ar fi corectă, petice similare ar trebui să le observăm în multe zone de pe glob unde lipsa apei este un impediment pentru dezvoltarea vegetației, însă acest lucru nu se întâmplă…
sursa: sciencealert.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu