Microcapsule ADN

Stocarea datelor în ADN sună a ficțiune științifico-fantastică, dar se află în viitorul apropiat.
Profesorul Tom de Greef se așteaptă ca primul centru de date ADN să fie pus în funcțiune în cinci până la zece ani.
Datele nu vor fi stocate ca zerouri și unități pe un hard disk, ci în perechile de baze care alcătuiesc ADN-ul: AT și CG.
Un astfel de centru de date ar lua forma unui laborator, de multe ori mai mic decât cele de astăzi. De Greef își poate imagina deja totul.
Într-o parte a clădirii, fișierele noi vor fi codificate prin sinteza ADN. O altă parte va conține câmpuri mari de capsule, fiecare capsulă ambalată cu o pilă. Un braț robot va scoate o capsulă, îi va citi conținutul și o va pune înapoi.
Vorbim despre ADN sintetic. În laborator, bazele sunt lipite împreună într-o anumită ordine pentru a forma catene de ADN produse sintetic.
Fișierele și fotografiile care sunt stocate în prezent în centrele de date pot fi apoi stocate în ADN.
Deocamdată, tehnica este potrivită doar pentru depozitarea în arhivă. Asta pentru că citirea datelor stocate este foarte costisitoare, așa că doriți să consultați cât mai puțin fișierele ADN.
Stocarea datelor în ADN oferă multe avantaje. Un fișier ADN poate fi stocat mult mai compact, de exemplu, și durata de viață a datelor este, de asemenea, de multe ori mai lungă.
Dar, poate cel mai important, această nouă tehnologie face ca centrele de date mari, care consumă energie, să fie învechite.
Și acest lucru este extrem de necesar, avertizează De Greef, „pentru că în trei ani, vom genera atât de multe date la nivel mondial încât nu vom putea stoca jumătate din ele”.
Ideea de a folosi fire de ADN pentru stocarea datelor a apărut în anii 1980, dar era mult prea dificil și costisitoar de realizat la acea vreme.
A devenit posibil din punct de vedere tehnic trei decenii mai târziu, când sinteza ADN-ului a început să se descopere.
George Church, genetician la Harvard Medical School, a elaborat ideea în 2011. De atunci, sinteza și citirea datelor s-au ieftinit exponențial, aducând în sfârșit tehnologia pe piață.
Material furnizat de Universitatea de Tehnologie Eindhoven
Foto Shopify Partners
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu