Cunoaste lumea

Noutăți

Mausoleul regal al Mauritaniei, salvat de viespi

  •  
  •  
  •  

Mausoleul regal al Mauritaniei este un monument antic situat în Tipaza, o provincie de pe coasta Algeriei. Acest monument este uneori denumit Mausoleul lui Juba și Cleopatra Selene II și este locul final de odihnă al cuplului regal.

Din 1982, mausoleul regal, împreună cu ruinele din jur, care constau nu numai din alte monumente indigene, ci și din cele feniciene, romane, paleocreștine și bizantine, au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO sub titlul Tipasa.

În ciuda protecției pe care ar trebui să o acorde acest statut, acesta se confruntă cu diverse amenințări, inclusiv o întreținere precară, vandalism continuu și invadarea urbanismului.

Mausoleul se află pe drumul dintre Cherchell și capitala Algeriei, Alger, și se spune că datează din 3 î.Hr. În franceză, mausoleul este denumit Tombeau de la Chrétienne (care se traduce prin „Mormântul femeii creștine”) datorită ușii false cu o divizare a formei în formă de cruce.

În arabă, pe de altă parte, mausoleul este cunoscut sub numele de Kubr-er-Rumia sau Kbor er Roumia, care înseamnă „Mormântul femeii romane”.

Mausoleul a fost comandat de Juba al II-lea, care a fost ultimul rege al Numidiei și primul rege client roman al Mauretaniei. Prima soție a lui Juba II a fost Cleopatra Selene II, fiica lui Mark Antony și a Cleopatra VII a Egiptului.

În urma anexării Egiptului de către August în 30 î.Hr., Cleopatra Selene al II-lea, care avea atunci aproximativ 10 ani, a fost dusă la Roma și crescută de sora mai mare a lui Augustus (care era și fosta soție a lui Mark Antony), Octavia Minor.

Când Cleopatra Selene II a ajuns la maturitate, căsătoria ei cu Juba II a fost aranjată de Augustus, aflăm din publicația Ancient Origins.

S-a speculat că acest mormânt nu a fost destinat doar regelui și reginei, ci și descendenților lor, servind astfel ca mausoleu al familiei regale mauretaniene.

Aceasta se bazează pe scrierile unui vechi geograf roman, Pomponius Mela, care poate că a făcut o referire la această structură în scrierile sale. În ceea ce privește arhitectura, mausoleul este o combinație de elemente indigene, elenistice și faraonice.

Acest monument, care a fost construit din piatră, are o formă circulară, cu o bază pătrată acoperită de un con / piramidă. În centrul mormântului sunt două camere boltite, la care se ajunge printr-o scară în spirală.

Aceste camere sunt împărțite printr-un pasaj scurt și sunt separate de galerie prin uși mobile din piatră.

Mausoleul a fost jefuit în cele mai vechi timpuri. De exemplu, baza structurii a fost odată împodobită cu 60 de coloane ionice. Astăzi, capitalele nu mai sunt acolo, probabil furate în trecut.

În plus, s-a speculat cum camerele de înmormântare au fost, de asemenea, jefuite de căutătorii de comori. În plus, s-au încercat chiar și în trecut ca monumentul să fie distrus complet.

De exemplu, în 1555, a fost emis un ordin de către Salah Rais, Pașa din Alger, pentru demolarea monumentului. Mausoleul a fost salvat când viespile au ieșit din el, înțepându-i pe unii dintre muncitori până la moarte și ducând la abandonarea misiunii. În 1866, mausoleul a fost explorat din ordinul împăratului francez, Napoleon III.

După aceasta, monumentul a fost protejat și conservat. De altfel, când francezii au ocupat Algeria pentru prima dată, marina franceză a folosit locul pentru practica țintelor.

În 1982, Mausoleul Regal din Mauretania a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, ca parte a unui grup numit Tipasa.

Din păcate, în ciuda acestei recunoașteri, mausoleul este încă amenințat astăzi, în principal din cauza lipsei de întreținere, a vandalismului și a ratei alarmante de expansiune urbană din vecinătate.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii