Cunoaste lumea

Noutăți

Măștile pandemiei, o nouă amențiare la nivel global

  •  
  •  
  •  

Studii recente estimează că folosim 129 de miliarde de măști de față la nivel global în fiecare lună – adică 3 milioane pe minut.

Majoritatea sunt măști de unică folosință din microfibre de plastic, care nu pot fi ușor biodegradate, dar se pot fragmenta în particule de plastic mai mici, și anume micro și nanoplastice, răspândite în ecosisteme.

Producția enormă de măști de unică folosință este la o scară similară cu sticlele de plastic, care este estimată la 43 de miliarde pe lună.

Cu toate acestea, diferit de sticlele de plastic (din care aproximativ 25% sunt reciclate), nu există îndrumări oficiale privind reciclarea măștii, ceea ce face ca acestea să fie eliminate mai mult ca deșeuri solide, scriu cercetătorii în Science Daily.

Dacă nu sunt aruncate pentru reciclare, la fel ca alte deșeuri din plastic, măștile de unică folosință pot ajunge în mediu, sisteme de apă dulce și oceane, unde intemperiile pot genera un număr mare de particule de dimensiuni mici (mai mici de 5 mm) într-o perioadă relativ scurtă (săptămâni) și fragment în continuare în nanoplastice (mai mic de 1 micrometru).

O preocupare mai nouă și mai mare este că măștile sunt fabricate direct din fibre de plastic microsizate (grosime de la ~ 1 până la 10 micrometri).

Când se descompune în mediu, masca poate elibera mai multe materiale plastice de dimensiuni mici, mai ușoare și mai rapide decât materialele plastice în vrac precum pungile de plastic„, scriu cercetătorii, continuând:

Astfel de efecte pot fi agravate de o mască de nouă generație, nanomascurile, care utilizează direct fibre de plastic de dimensiuni nano (cu un diametru mai mic de 1 micrometru) și adaugă o nouă sursă de poluare nanoplastică.”

Cercetătorii sunt toxicologul de mediu Elvis Genbo Xu de la Universitatea din sudul Danemarcei și profesorul de inginerie civilă și de mediu Zhiyong Jason Ren de la Universitatea Princeton, SUA.

Ei subliniază că nu știu cum măștile contribuie la numărul mare de particule de plastic detectate în mediu – pur și simplu pentru că nu există date despre degradarea măștii în natură.

Știm însă că, la fel ca alte resturi de plastic, măștile de unică folosință se pot acumula și elibera substanțe chimice și biologice dăunătoare, precum bisfenol A, metale grele, precum și microorganisme patogene. Acestea pot avea efecte adverse indirecte asupra plantelor, animalelor și oameni„, spune Elvis Genbo Xu.

Elvis Genbo Xu și Zhiyong Jason Ren au următoarele sugestii pentru rezolvarea problemei:

  • configurați coșuri de gunoi numai pentru măști (pentru colectare și eliminare să se ia în considerare standardizarea, liniile directoare și implementarea strictă a gestionării deșeurilor pentru deșeurile cu măști);
  • înlocuiți măștile de unică folosință cu măștile de față refolosibile, precum măștile de bumbac
  • luați în considerare măștile biodegradabile.

Material furnizat de Universitatea din sudul Danemarcei. Original scris de Birgitte Svennevig.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii