Marile „dune fantomă” de pe Marte ar putea conține dovezi ale vieții extraterestre

Cercetări publicate recent arată că sute de depresiuni de pe suprafața planetei Marte, cunoscute sub denumirea de „dunele fantomatice”, ar putea să conțină dovezi ale vieții extraterestre. Cercetarea, publicată în Jurnalul de Cercetări Geofizice arată că fiecare dintre dunele respective, dune de nisip la origini, au rămas conservate o perioadă foarte lungă de timp datorită lavei și sedimentelor care le-au îngropat parțial de-a lungul timpului, făcându-le să se întărească. În prezent, o dună de acest fel are o înălțime cuprinsă între 40 și 74 de metri, iar până acum astronomii au descoperit 480 de dune fantomă în regiunea numită Noctis Labyrinthus și alte 300 în zona Hellas Planita.
Prezența dunelor fantomă este o dovadă pentru cercetători că în trecut clima era foarte diferită pe Marte față de cea din prezent. „Cel mai probabil, dunele de nisip au fost inundate în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani, iar această inundație a avut loc treptat, astfel încât forma dunelor s-a păstrat. În interiorul acestor dune s-ar putea găsi dovada că în trecut a existat viață pe Marte. Dacă vă aflați în interiorul unei dune și sunteți o formă de viață microbiană, duna vă va protejează de o mulțime de radiații”, a declarat c Mackenzie Day, geomorfolog la Universitatea Washington din Seattle.
Dunele au fost identificate datorită imaginilor prin satelit în bazinul Hellas și Noctis Labyrinthus, pe Planeta Roșie. Astfel de dune există și pe Pământ, pe câmpia râului Snake din estul statului Idaho, SUA, unde oamenii de știință au descoperit formațiuni similare, în anul 2016. Este foarte probabil ca dunele de la Noctis să fi avut în trecut o înălțime de 130 de metri, iar cele din bazinul Hellas să fi fost și mai înalte, ajungând la aproximativ 250 de metri, însă vânturile și schimbările climatice prin care a trecut Marte să le fi transformat pentru totdeauna.
Day estimează că dunele au fost îngropate cu aproximativ 2 miliarde de ani în urmă, fie în perioada Hesperiană, fie în perioada amazoniană. Perioada Hesperiană este semnificativă, spun cercetătorii, pentru că atunci clima planetei s-a schimbat de la un mediu umed, „cu apă curgătoare și vulcani activi”, la un climat arid.
sursa:http://www.foxnews.com/science/2018/07/13/mars-ghost-dunes-may-have-evidence-alien-life.html
sursa: https://www.space.com/41143-martian-ghost-dunes-signs-ancient-life.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu