Maria Montessori – femeia care a revoluționat educația în lumea întreagă

„Nu ajunge ca profesorul să iubească copilul. Mai întâi, profesorul trebuie să iubească și să înțeleagă lumea. Profesorul trebuie să se pregătească și să lucreze foarte mult.” – Maria Montessori
Maria Montessori este cunoscută pentru că a dezvoltat sistemul de educație cu același nume. Sistemul Montessori este o abordare educațională centrată pe copil, bazată pe observarea științifică a acestuia de la naștere până la vârsta adultă. Astăzi, în multe părți ale lumii, sistemul Montessori este sinonim cu educația preșcolară.
Montessori s-a născut pe 31 august 1870 în Chiaravalle, Italia, ca fiică a lui Renilde Stoppani și a lui Alessandro Montessori. În 1875, familia ei s-a mutat în Roma, unde Maria a fost înscrisă într-o școală primară publică.
Într-o epocă în care toate fetele ar fi trebuit să devină niște „soții corespunzătoare”, Maria Montessori avea alte planuri. Inițial, și-a dorit să devină inginer, însă, după ce a terminat școala generală, s-a hotărât să devină medic, în ciuda împotrivirii tatălui ei.
A devenit prima femeie care a studiat medicina și, în iulie 1896, a devenit prima femeie medic din Italia.
Lucrând cu copiii cu dizabilități și cu cei dezavantajați social, a dezvoltat o metodă unică de educație, bazată pe lucrările lui Jean Itard și ale lui Edouard Seguin, care experimentaseră în privința capacităților copiilor cu dizabilități și creaseră activități fizice și senzoriale în cadrul unor procese de dezvoltare.
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu