Marele Zimbabwe – o imensă cetate africană, veche de un mileniu, despre care nimeni nu știe cine a construit-o. Misterul nu e niciunde mai prezent ca aici. Galerie foto

Când spui Zimbabwe, asocierea mentală ce apare este legată de nesfârșite războaie civile și de una dintre cele mai mari inflații din lume, cea de după 2008. O pâine ajunsese să coste zeci de milioane de dolari zimbabweni. În această țară africană greu încercată de istorie și condusă decenii la rând de către Mugabe, un bun prieten al lui Nicolae Ceaușescu, se află unul dintre cele mai uluitoare monumente de pe continent. Și unul dintre cele mai enigmatice din lume. Marele Zimbabwe!
Este o structură masivă de piatră ce datează de 900 de ani. În legătură cu Marele Zimbabwe persistă și acum o mulțime de întrebări. Ce fel de societate era aceea care a construit ansamblul? De ce a fost abandonat? Deși piramidele egiptene sunt cu mii de ani mai vechi decât monumentul din Zimbabwe, avem incomparabil mai multe informații despre ele și constructorii lor. Vrei să găsești misterul istoric în formă pură? Îl poți afla oricând la Marele Zimbabwe!
Cele mai vizibile urme ale enigmaticei civilizații sunt zidurile gigantice, construite din granit. Blocurile de granit sunt îmbinate cu măiestrie, dar… fără mortar. Fortificațiile de la Marele Zimbabwe au îndeplinit atât rol defensiv, cât și administrativ și religios. Construirea cetății a necesitat cunoștințe avansate și o mare experiență din partea zidarilor. În interior se aflau o mulțime de pasaje, coridoare foarte înguste și despărțituri, planul fiind laborios.
În ineditul ansamblu arhitectonic locuiau, după ultimele estimări, cam 18.000 de persoane și acesta servea ca reședință a unui rege. Construirea sa a durat mai multe zeci de ani. Nu este foarte clar care dintre populațiile africane au clădit cetatea. Unii savanți consideră că cetatea ar fi fost construită de către populația bantu. Sau poate constructorii nu erau africani…
În legendele unor populații locale se zice că asupra unui oraș fortificat, similar după descriere cu Marele Zimbabwe, ar fi domnit un rege coborâtor din zei, pe care oamenii de rând nu aveau voie să-l privească. Deși temutul monarh nu îngăduia să fie văzut, el emitea porunci cu o voce terifiantă, către căpeteniile religioase. Dispariția acestui rege-zeu ar fi dus la părăsirea definitivă a fortificațiilor. Karl Mauch, germanul care, în secolul XIX, a studiat pentru prima dată aceste mărturii ale unei înfloritoare și enigmatice civilizații africane susținea că acolo s-ar fi aflat regatul Saba și că nici minele de aur ale regelui Solomon n-ar fi fost prea departe.
Din incinta fortificată ale cărei ziduri groase au înălțimi de 5-10 metri face parte și o turlă bizară, tronconică, al cărei rost nu este cunoscut. În perimetrul fortificat și în zonele vecine au fost descoperite figurine confecționate din steatit, podoabe de fildeș, ceramică, unelte agricole de fier, sârmă de cupru, vârfuri de lance confecționate din bronz, mărgele, bijuterii de aur.
Nu se știe nici care au fost cauzele pentru care cei care au clădit grandiosul ansamblu, cu totul atipic pentru Africa de acum nouă veacuri, au părăsit acele locuri. Se crede că ar fi de vină epuizarea uneia dintre resursele pe care s-au bazat în trecut spre a-și asigura traiul și prosperitatea. De pildă, că s-au epuizat rezervele de aur din minele situate nu departe. Sau că activitățile comerciale ar fi intrat în declin. Sau că modificările climatice au dus la secarea izvoarelor.
Oricum, trebuie să fi fost ceva grav, având în vedere că misterioșii locuitori și-au părăsit cetatea a cărei ridicare a necesitat o muncă titanică, cu nimic mai prejos decât cea pe care au depus-o mayașii sau egiptenii în realizarea unor monumente impozante ce au rămas în urma lor. Un detaliu final: se pare că numele țării provine de la „Marele Zimbabwe”, nu invers!
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: www.ancient-origins.net, wikipedia.org
Imagini: www.ancient-origins.net, www.zimbabwetravel.info
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu