Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină a României

Mănăstirea Voroneţ a fost ridicată între 26 mai și 14 septembrie 1488, pentru a comemora victoria din bătălia de la Vaslui împotriva turcilor, asa cum este scris pe inscripția de deasupra intrării: “Eu, Ştefan Voievod, prin mila lui Dumnezeu conducător al Țării Moldovei, fiul Voievodului Bogdan, am început să construiesc această fundație a Mănăstirii Voroneţ, dedicată Sfântului și Binecuvåntatului și Marelui Martir și Victorios Gheorghe, în anul 6996 (1488) în luna mai, ziua 26, Lunea dupa Pogorårea Sfântului Duh, și finalizată în același an în luna Septembrie, ziua 14”.
Într-o cronică de-a lui Ion Neculce, se spune că Ștefan cel Mare a întemeiat Mănăstirea Voroneţ pentru a-și îndeplini promisiunea făcută lui Daniil Sihastru, care l-a încurajat pe Voievodul Moldovei să nu închine țara turcilor. După ce i-a învins pe turci, Ştefan a ridicat Mănăstirea Voroneţ, în locul unde Daniil își avea chilia. După moartea sa, Sfântul Daniil a fost îngropat în mănăstire , cu excepția degetului său arătător de la măna dreaptă, care a fost ferecat în argint și trimis la Mănăstirea Putna. Biserica a fost construită în trei luni și trei saptamani, fară mijloacele tehnice pe care le avem noi disponibile. Astazi, lăcașul de cult este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Mănăstirea Voroneţ este cunoscută, în principal, pentru culoarea al cărui nume l-a și dat – “Albastru de Voroneţ”, culoare obținută din lapis lazuli, care a fost inclusă în lexiconul de artă alături de alte culori precum “Rosu Titzian” și “Verde Veronez”, fiind unică potrivit opiniilor specialiștilor. Este probabil cea mai faimoasă dintre mănăstirile din România și este cunoscută în toată lumea ca fiind “Capela Sixtină a Estului”, datorită frescelor sale magnifice aflate pe peretele de la Vest și reprezentând Judecata de Apoi.
Surse: wikipedia.org, http://bestofromania.eu/
Surse foto: wikipedia.org
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu