Mănăstirea Manasija din Serbia

Mănăstirea Manasija, cunoscută și sub numele de Resava, a fost construită la doi kilometri nord-vest de orașul Despotovac.
Construcția mausoleului monumental și a orașului fortificat a durat aproximativ un deceniu. În această perioadă au fost construite o biserică, o trapeză mare, locuințe, clădiri adiacente, turnuri și ziduri, fortificații cu ziduri de protecție și tranșee.
Întemeietorul mănăstirii, Despotul Ștefan, a construit Manasija pentru a-i servi drept mausoleu; în măreția sa, locul lui de odihnă a întrecut tot ceea ce a fost construit vreodată în Pomoravlje.
Biserica monumentală și impunătoare, împreună cu monumentele contemporane (Ravanica, Ljubostinja, Kalenić, Gornjak, Pavlica), stau mărturie despre ultima mare realizare artistică a Serbiei Moravei.
Trapeza a fost construită paralel cu biserica și este una dintre cele mai mari structuri cunoscute din Serbia medievală, care a fost complet acoperită cu fresce.
Complexul mănăstirii a fost împrejmuit și protejat de ziduri puternice cu unsprezece turnuri și șanțuri.
Biserica Mănăstirii Manasija a fost sfințită de sărbătoarea Rusaliilor /Whitsun/ în 1418, după ce au fost pictați aproximativ 2.000 de metri pătrați de fresce.
Despotul Ștefan a investit mari eforturi în găsirea „celor mai onorați și mai pricepuți muncitori, cei mai experimentați pictori de icoane”.
Pe parcursul celor cinci secole de prezență otomană, mănăstirea a fost abandonată și distrusă de mai multe ori.
Acoperișul de plumb a fost îndepărtat de la biserică și astfel, timp de peste un secol, frescele din interior au fost supuse deteriorarii din cauza ploilor.
Ca urmare, aproximativ două treimi dintre ele s-au pierdut iremediabil. În secolul al XVIII-lea, partea de vest a bisericii – pronaosul – a fost grav avariată într-o explozie și a fost ulterior reconstruită. S-a păstrat podeaua mozaică a acelei părți a bisericii.
La interior, podeaua originală s-a păstrat în pronaos, realizat din plăci de marmură în diferite culori. Despotul Stefan este portretizat cu modelul bisericii.
Bolta de deasupra ușii principale conține o imagine a Sufletelor Drepților ținute de mâna Divină. În stânga și în dreapta, sunt înfățișați profeții David și, respectiv, Solomon.
În cupola spațioasă sunt, de asemenea, 24 de portrete ale profeților și patriarhilor Vechiului Testament.
Două compoziții acoperă întregul prim și al doilea registru din altar: prima reprezintă Adorarea Mielului, cealaltă Împărtășania Apostolilor.
Cetatea Mănăstirii, alcătuită pentru apărarea mănăstirii, este formată din 11 turnuri legate prin ziduri uriașe și odată, cu tranșee.
Turnurile sunt în mare parte dreptunghiulare, cu excepția a două hexagonale și unul pătrat.
O echipă arheologică din Marea Britanie condusă de Marin Brmbolić a găsit rămășițele unei persoane despre care unii pretind a fi despotul Stefan Lazarević.
Biserica Ortodoxă Sârbă a proclamat deja oficial rămășițele din Mănăstirea Koporin, o moștenire mai mică a sa, precum cele ale Despotului Ștefan.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu