Mai sunt 9.200 de specii de copaci de descoperit pe planetă

Un nou studiu care implică peste 100 de oameni de știință de pe tot globul și cea mai mare bază de date a pădurilor, estimează că există aproximativ 73.000 de specii de copaci pe Pământ, inclusiv (aproximativ) 9.200 de specii încă de descoperit.
Estimarea globală este cu aproximativ 14% mai mare decât numărul actual de specii de arbori cunoscute. Cele mai multe dintre speciile nedescoperite sunt probabil rare, cu populații foarte scăzute și distribuție spațială limitată, arată studiul.
Acest lucru face ca speciile nedescoperite să fie deosebit de vulnerabile la perturbările cauzate de om, cum ar fi defrișările și schimbările climatice, potrivit autorilor studiului, care spun că noile descoperiri vor ajuta la prioritizarea eforturilor de conservare a pădurilor.
„Aceste rezultate evidențiază vulnerabilitatea biodiversității pădurilor globale la schimbările antropice, în special în utilizarea terenurilor și a climei, deoarece supraviețuirea taxonilor rari este amenințată în mod disproporționat de aceste presiuni”, a spus ecologistul forestier de la Universitatea din Michigan, Peter Reich, unul dintre cei doi autori principali ai unui studiu.
La nivel mondial, aproximativ jumătate până la două treimi din toate speciile de arbori deja cunoscute apar în pădurile umede tropicale și subtropicale, care sunt atât bogate în specii, cât și puțin studiate de oamenii de știință.
Pădurile uscate tropicale și subtropicale dețin probabil și un număr mare de specii de arbori nedescoperite.
„Cunoașterea amplă despre bogăția și diversitatea copacilor este cheia pentru menținerea stabilității și funcționării ecosistemelor”, a declarat autorul principal al studiului, Roberto Cazzolla Gatti, de la Universitatea Bologna din Italia.
Pădurile oferă gratuit multe „servicii ecosistemice” omenirii. Pe lângă furnizarea de lemn, lemn de foc, fibre și alte produse, pădurile curăță aerul, filtrează apa și ajută la controlul eroziunii și inundațiilor.
Ele ajută la conservarea biodiversităţii, la stocarea carbonului care încălzi clima şi promovează formarea solului şi ciclismul nutrienţilor, oferind în acelaşi timp oportunităţi de agrement, cum ar fi drumeţii, camping, pescuit şi vânătoare.
Material furnizat de Universitatea din Michigan pentru Science Daily
Foto burst shopify Brodie Vissers
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu