Magnitogorsk, orașul în care busolele nu funcționează corect. Aici se află cea mai mare fabrică de oțel din Rusia

În extremitatea sudică a Munților Urali, Rusia, la aproximativ 140 km vest de granița cu Kazahstan, există câteva dealuri care sunt alcătuite în mare parte din minereu de fier. Atât de bogată este zona în fier, încât instrumentele magnetice, precum busolele, nu funcționează corect, iar păsările evită să zboare pe aici. Rușii numesc muntele „Magnitnaya” sau Muntele Magnetic. La poalele acestuia, pe versantul estic al muntelui Ural, se află orașul Magnitogorsk,. Aici se află cea mai mare fabrică de oțel din țară și una dintre cele mai mari din lume.
Magnitnaya a fost fondat în 1743 ca parte a liniei Orenburg de forturi. A rămas nesemnificativ până în 1929. Dezvoltarea rapidă a orașului Magnitogorsk s-a datorat planurilor cincinale ale lui Iosif Stalin din anii 1930. A fost mândria dezvoltării Uniunii Sovietice. Rezervele uriașe de minereu de fier din zonă au făcut orașul locația ideală pentru construirea unui combinat siderurgic capabil să concureze cu rivalii din Occident.
Totuși, o bună parte a forței de muncă, majoritatea foști țărani, aveau puține aptitudini industriale și puțină experiență în industrie. Pentru a rezolva aceste probleme câteva sute de specialiști străini au fost aduși pentru a îndruma activitățile, inclusiv o echipă de arhitecți condusă de germanul Ernst May.
Orașul a jucat un rol important în timpul celui de-al Doilea Război Mondial deoarece asigura cea mai mare parte a oțelului pentru armamentul și masinăriile de război sovietice iar amplasarea sa strategică lângă Munții Ural a însemnat că Magnitogorsk era aparat împotriva ocupării de către Armata Germană.
Magnitogorsk a fost menționat în 2006 de către Institutul Blacksmith în lista celor mai poluate orașe din lume, plasat în lista celor mai poluate 25 de orașe în afara topului 10. Poluanții includ plumb, dioxid de sulf, metale grele și alți poluanți atmosferici. Conform spitalului din oraș, doar 1% dintre copiii din oraș sunt într-o stare de sănătate bună. Institutul Blacksmith precizează că, după un articol din presa locala, „doar 28% dintre copiii născuți în 1992 erau sănătoși și doar 27% dintre aceștia aveau mame sănătoase”.
sursa: https://www.theguardian.com/cities/2016/apr/12/story-of-cities-20-the-secret-history-of-magnitogorsk-russias-steel-city
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu