Maaloula, ultimul loc unde încă se vorbește limba aramaică

Cu alte două orașe din apropiere, al-Sarkha (Bakhah) și Jubb’adin, Maaloula (Siria) este singurul loc în care încă se vorbește o limbă aramaică de vest, pe care a reușit să o păstreze în timpul ascensiunii arabei datorită distanței sale față de alte limbi majore.
Cu toate acestea, drumurile și transportul modern, precum și accesibilitatea la televiziunea și presa scrisă în limba arabă – și de ceva timp până de curând, de asemenea, politica de stat – au erodat această moștenire lingvistică.
Fiind ultima zonă rămasă în care încă se vorbește neoaramaica occidentală, cele trei sate reprezintă o sursă importantă pentru studii lingvistice antropologice privind aramaica occidentală din secolul I.
Conform consensului savanților, limba lui Iisus era și aramaica occidentală (mai precis, varietatea galileană a aramaicei palestiniene evreiești).
Din punct de vedere religios, populația este formată atât din creștini (în principal membrii ai Bisericii Greco-Ortodoxe din Antiohia și ai Bisericii Greco-Catolice Melchite), cât și din musulmani.
Pentru locuitorii musulmani, moștenirea este cu atât mai remarcabilă cu cât ei nu au trecut pe deplin la arabă, care are o semnificație specială în islam, spre deosebire de alți sirieni care au fost islamizați de-a lungul secolelor.
Orașul este situat la 56 km la nord-est de Damasc și construit în versantul accidentat, la o altitudine de peste 1500 m.
Este cunoscut ca unul dintre cele trei sate rămase în care se vorbește aramaica occidentală – despre care se spune că este limba lui.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu