Lungfish, peștele care poate trăi pe uscat și câteva luni de zile. Își construiește vizuini asemenea viețuitoarelor terestre (video)

Lungfish-ul sau peștele salamandră poate trăi fără apă, pe uscat, timp de câteva luni de zile. Acesta are un sistem respirator extrem de evoluat prin care poate prelua oxigenul din aer la fel ca viețuitoarele terestre. De fapt, unele specii de Lungfish sunt atât de obișnuite cu aerul că își pierd încetul cu încetul branhiile ca parte a evoluției. În timp ce încă trăiesc în apele dulci, sunt nevoiți să vină în mod regulat la suprafață pentru a respira. Prin urmare, acești pești chiar se pot îneca dacă sunt ținuți prea mult timp sub apă.
Lungfish-ul are un corp alungit similar cu al unei anghile și aripioare pelviene pe care le folosesc pentru a înota sau târî pe uscat. Trăiesc în general în apele de mică adâncime, cum ar fi mlaștini și iazuri. Când se află în apă se comportă ca oricare alt pește prădător. Vânează îndeosebi pești mai mici și crustacee. În schimb, în sezonul secetos, dacă apele scad extrem de mult, își construiește vizuini în noroi pe care le sapă cu ajutorul gurii și a branhiilor. Odată construit adăpostul peștele secretă un mucus de jur împrejurul său pentru a-și pierde mirosul, fiind mai greu de detectat de către prădătorii de pe uscat. Această specie se găsește în Africa, America de Sud și Australia. În Africa, peștele este mâncat de localnici, care „îl pescuiesc” săpând pur și simplu după acesta în noroi.
sursa: amusingplanet.com/
traducere și adpatare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu