Luna Ianuarie

În mod tradițional, calendarul roman consta din 10 luni însumând 304 zile, iarna fiind considerată o perioadă fără lună.
În jurul anului 713 î.Hr., succesorul semi-mitic al lui Romulus, regele Numa Pompilius, se presupune că a adăugat lunile ianuarie și februarie, astfel încât calendarul acoperă un an lunar standard (354 de zile).
Deși martie a fost inițial prima lună din vechiul calendar roman, ianuarie a devenit prima lună a anului calendaristic fie sub numele de Numa, fie sub numele de Decemviri, în jurul anului 450 î.Hr.
Pentru Anul Nou în Europa au fost folosite diferite date de sărbătoare creștină în timpul Evului Mediu, inclusiv 25 martie (Sărbătoarea Bunei Vestiri) și 25 decembrie.
Cu toate acestea, calendarele medievale erau încă afișate în mod romanesc cu douăsprezece coloane din ianuarie până în decembrie.
Începând cu secolul al XVI-lea, țările europene au început să facă oficial din 1 ianuarie începutul Anului Nou, uneori numit stil circumcizie, deoarece aceasta era data sărbătorii circumciziei, fiind a șaptea zi după 25 decembrie.
Denumirile istorice pentru ianuarie includ denumirea romană originală, Ianuarius, termenul saxon Wulf-monath (însemnând „luna lupului”) și denumirea lui Carol cel Mare Wintarmanoth („iarnă / lună rece”).
În slovenă, se numește în mod tradițional prosinec. Numele, asociat cu pâinea cu mei și cu actul de a cere ceva, a fost scris pentru prima dată în 1466 în manuscrisul Škofja Loka.
Potrivit lui Theodor Mommsen, 1 ianuarie a devenit prima zi a anului în anul 600 AUC a calendarului roman (153 î.Hr.), din cauza dezastrelor din războiul lusitan.
Un șef lusitan numit Punicus a invadat teritoriul roman, a învins doi guvernatori romani și și-a ucis trupele.
Romanii au hotărât să trimită un consul în Hispania, iar pentru a grăbi expedierea ajutoarelor, „au făcut chiar să intre în funcție pe noii consuli cu două luni și jumătate înainte de ora legală”.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu