Cunoaste lumea

Noutăți

Luna finalului de an

  •  
  •  
  •  

Decembrie și-a primit numele de la cuvântul latin decem (însemnând zece), deoarece inițial era a zecea lună a anului din calendarul lui Romulus c. 750 î.Hr. care începea în martie.

Zilele de iarnă care au urmat lunii decembrie nu au fost incluse ca parte a nici unei luni. Mai târziu, lunile ianuarie și februarie au fost create din perioada fără lună și adăugate la începutul calendarului, dar decembrie și-a păstrat numele.

În Roma Antică era ca una dintre cele patru Agonalii, Consualia a avut loc pe 15 decembrie, Saturnalia a avut loc în 17–23 decembrie, Opiconsivia a avut loc pe 19 decembrie, Divalia a avut loc pe 21 decembrie, Larentalia a avut loc în decembrie 23, iar dies natalis lui Sol Invictus a avut loc pe 25 decembrie.

Aceste date nu corespund calendarului gregorian modern.

Anglo-saxonii s-au referit la decembrie-ianuarie drept Ġēolamonaþ (în engleză modernă: „luna Yule”). Calendarul republican francez conținea decembrie în lunile Frimaire și Nivôse.

Decembrie conține solstițiul de iarnă în emisfera nordică, ziua cu cele mai puține ore de lumină. Decembrie în emisfera nordică este echivalentul sezonier cu iunie în emisfera sudică și invers.

În emisfera nordică, începutul iernii astronomice este în mod tradițional 21 decembrie sau data solstițiului.

21 sau 22 decembrie este ziua solstițiului. Soarele se află direct deasupra Tropicului Capricornului, la latitudinea sudică de 23° 26,3′.

Această zi este cea mai scurtă din an în emisfera nordică, noaptea este cea mai lungă, iar invers este adevărat în emisfera sudică.

Un vechi nume german de decembrie este Julmond. Numele provine de la Festivalul de Yule, sărbătoarea germanică a solstițiului de iarnă.

Alte nume pentru decembrie sunt luna creștină, deoarece Crăciunul – festivalul Crăciunului – se sărbătorește în decembrie, sau Heilmond, deoarece „Hristos aduce mântuire”. Aceste din urmă nume au apărut doar după rededicarea festivalului Yule în cursul creștinizării.

Spre deosebire de numărul calendaristic normal, anul bisericesc creștin începe cu prima duminică a Adventului.

Aceasta poate fi la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, în funcție de ziua în care cade Crăciunul.

Decembrie începe întotdeauna în aceeași zi a săptămânii ca septembrie. Zilele dintre Crăciun și Anul Nou sunt adesea denumite colocvial „între ani”.

Dacă 29, 30 sau 31 decembrie este luni, zilele de luni se adaugă la prima săptămână calendaristică a anului următor.

În acest caz, conform standardului DIN, ultima săptămână calendaristică a anului se încheie în ultima duminică din decembrie. Un astfel de an are întotdeauna 52 de săptămâni calendaristice.

Pietrele de naștere ale lunii decembrie sunt turcoazul, zirconul și tanzanitul. Floarea de naștere a lunii decembrie este narcisa.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii