Ludwig Angerer – primul fotograf al Bucureștilor

Lui Angerer îi datorăm primele imagini cu vechii București.
Pasionatul fotograf și-a abandonat cariera de farmacist, dedicându-și viața artei mânuirii aparatului de fotografiat, reușind să imortalizeze cu talent peisaje panoramice, clădiri și străzi, dar și portrete ale diferitelor personalități ale vremii.
Născut la 15 august 1827, în Slovacia, pe domeniul contelui Josef Palffy din Malaczka, ca al doilea fiu al lui Ferdinand Alois Angerer şi Amaliei Sethova, a beneficiat de o educație ce i-a permis cunoașterea a patru limbi străine: germană, slovacă, maghiară şi latină, dar și urmarea cursurilor de chimie, fizică şi farmacie la Universităţile din Pressburg şi Pesta.
După doi ani ca ajutor de farmacist, în 1850, devine licențiat în farmacie cu titlul de „magister”, începând să lucreze pentru următorii patru ani la Viena şi Graz.
În timpul războiului Crimeii, destinul l-a adus la București ca farmacist militar al unui regiment austriac, primind însă ca misiune și fotografierea capitalei Valahiei, pentru servirea intereselor Vienei.
Astfel, Angerer începe să străbată Bucureștii pentru cunoașterea celor mai potrivite locuri în vederea obținerii fotografiilor dorite.
Realizează panoramice de pe cele mai înalte clădiri și dealuri, precum Teatrul Național, Dealul Mitropoliei, Dealul Spirii, dar și fotografii de la nivelul solului: din Cișmigiu, de la bisericile Sf. Dumitru și Sf. Nicolae-Vlădica, din curtea Palatului Știrbei, din curtea Palatului Suțu sau din curtea Palatului Bibescu.
În urma deciziei Congresului de Pace de la Paris, care impunea armatei habsburgice părăsirea teritoriul Principatelor ca urmare a abuzurilor săvârșite, Ludwig Angerer își încheie și el șederea la București.
Pleacă luând cu sine clișeele fotografice, hotărât să-și urmeze noua pasiune. Peste doar patru ani va fi numit „Fotograful Curţii Imperiale”.
De asemenea, s-a făcut cunoscut și datorită participării la Expozițiile Universale, obţinând medalii la Londra (1862), Berlin (1865) și Paris (1867).
Datorită lui Angerer, Bucureștii au fost printre primele capitale europene fotografiate în detaliu, după Londra și Paris.
Câteva din fotografiile realizate de acesta, aflate în colecția Muzeului Municipiului București, vi le prezentăm în imaginile de mai jos.
Andreea Mâniceanu
Foto: Ludwig Angerer
Foto: Turnul Colței, Mahalaua Calicilor, Grădina Cismigiu – 1856
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu