Locul unde apartamentele se închiriază cu 1 euro pe an. Nimeni nu poate schimba chiria!

Cel mai vechi complex de locuințe sociale din lume este încă în uz. Se numește Fuggerei și se regăsește în orașul Augsburg din Bavaria. Numele provine de la familia Fugger, cea care a fondat aceste locuințe în 1516. Jakob Fugger cel Tânăr, cunoscut sub numele de „Jakob Fugger bogatul”, a construit aceste case ca un loc în care cetățenii nevoiași din Augsburg să se poată adăposti. În anul 1523, au fost construite 52 de case, iar în anii următori zona s-a extins cu diferite străzi, piețe mici și o biserică. Porțile erau încuiate în timpul nopții, astfel încât Fuggerei a fost, în sine, foarte similar cu un mic oraș medieval independent. Este încă locuit în prezent, având statutul de cel mai vechi proiect de locuințe sociale din lume.
Chiria a fost și este încă 1 Gulden Rheinischer pe an, echivalent cu aproximativ 1 euro, la care se adaugă trei rugăciuni zilnice pentru actualii proprietari ai Fuggerei – Rugăciunea Domnului, Bucura-te Maria și Crezul de la Niceea. Condițiile pentru a locui acolo rămân aceleași ca acum 480 de ani: trebuie să fi trăit cel puțin doi ani în Augsburg, să fii de credință catolică și să fi devenit lipsit de mijloace finaciare și fără datorii. Cele cinci porți de intrare în complex sunt încă închise în fiecare zi, de la ora 10 seara.
Apartamentele au între 45 și 65 de m pătrați, dar fiecare unitate are intrare proprie din stradă, lucru ce simulează viața într-o casă separată. Nu există nici o cazare în comun; fiecare familie are propriul său apartament, care include o bucătărie, un salon, un dormitor și o cameră de rezervă mică. Apartamentele de la parter au o grădină mică, în timp ce apartamentele superioare au pod. Toate apartamentele au facilități moderne, cum ar fi televiziune și apă curentă. Un apartament de la parter este nelocuit, servind ca muzeu deschis publicului. Ușile au sonerii realizate în forme elaborate, fiecare fiind unică, toate datând dinainte de instalarea luminii pe stradă, atunci când locuitorii își puteau identifica ușa lor prin atingerea soneriei sau a mânerului de pe ușă.
Stră-bunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Mozart, a trăit în Fuggerei între 1681 și 1694, lucru comemorat astăzi de o placă de piatră.
Fuggerei a fost puternic afectat de bombardamentele din Augsburg în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost reconstruit în stilul său original.
Fuggerei este susținut de un trust caritabil stabilit în 1520, pe care Jakob Fugger l-a finanțat cu un depozit inițial de 10.000 de guldeni. Potrivit Wall Street Journal, depozitul a fost atent gestionat cu cea mai mare parte a veniturilor sale provenind din exploatații forestiere, de care familia Fugger se ocupa. Venitul anual al trustului a variat. În prezent, trustul este administrat de Wolf-Dietrich Graf von Hundt.
Din 2011, taxa pentru un tur în Fuggerei este de 4.00 euro, de peste patru ori mai mare decât chiria anuală!
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: fugger.de, Wall Street Journal
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu