Locul cu cele mai multe fulgere și trăsnete de pe pământ

Într-o noapte bună, cu o ploaie zdravănă, un lac din Venezuela poate găzdui mii de trăsnete pe oră.
Fenomenul este cunoscut sub denumirea „Beacon of Maracaibo”, fulgerele Catatumbo, sau „furtuna veșnică„. Ultima denumire ar putea fi o mică exagerare, dar în locul în care râul Catatumbo întânește lacul Maracaibo există o medie de 260 de zile de furtună pe an.
Aici cerul de noapte este iluminat în mod regulat timp de nouă ore cu mii de „flash-uri” de energie electrică produsă în mod natural.
În Africa Centrală, Congo este cunoscută drept capitala mondială a furtunii! Satul monta Kifuka, cu 158 fulgere pe kilometru pătrat în fiecare an, a fost considerat a fi cel mai electrificat loc de pe Pământ. Dar acest lucru a durat până când s-au analizat în detaliu și alte locuri.
În 2014, cifrele oficiale de la NASA au arătat că Valea Brahmaputra din estul Indiei a avut cea mai mare rată de fulgere pe lună, între aprilie și mai, când activitatea furtunilor devine din ce în ce mai activă inaintea musonului anual.
Dar Lacul Maracaibo în Venezuela, a câștigat un loc în Cartea Recordurilor Mondiale pentru „cea mai mare concentrație de fulgere„, cu 250 de fulgere pe kilometru pătrat în fiecare an. Furtunile dinaintea lunilor ianuarie și februarie, luni secetoase, sunt cele mai spectaculoase, urmate apoi de cele din perioada de vârf a sezonului umed, în jurul lunii octombrie. În această perioadă a anului, se pot vedea o medie de 28 de lumini de trăsnet în fiecare minut.
trducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu
sursa: bbc.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu