Cunoaste lumea

Noutăți

Lespedea din Saint-Bélec, cea mai veche hartă din Europa!!!

  •  
  •  
  •  

Lespedea din Saint-Bélec este un artefact de piatră din vestul Bretaniei, considerat a fi o hartă a unui principat timpuriu din epoca bronzului.

A fost descoperită de Paul du Châtellier într-un cimitir preistoric din Finistère, unde a făcut parte dintr-o structură de cistă din epoca bronzului timpuriu.

Du Châtellier a păstrat placa la casa sa, Château de Kernuz, înainte de a intra în colecția Muzeului Național de Arheologie. A fost uitată până în 2014 când a fost redescoperită în pivnița castelului.

Un studiu din 2017-2021 realizat de universități și institute franceze și britanice a identificat lespedea ca o hartă timpurie a epocii bronzului a unei părți din valea Odet. Placa este cea mai veche hartă cunoscută găsită în Europa și probabil cea mai veche hartă a oricărui teritoriu cunoscut.

Cercetătorii care au citit rapoartele originale ale lui du Châtellier au ajuns independent la concluzia că lespedea a reprezentat o hartă timpurie datorită gravurilor complicate prezente pe ea.

Institutul Național Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive, Universitatea Bournemouth, Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică și Universitatea din Bretania de Vest au efectuat un studiu comun al plăcii, studio publicat ca articol în aprilie 2021 în Bulletin de la Société préhistorique française a Société préhistorique française.

Gravurile de pe lespede s-au dovedit a fi bine conservate, ceea ce sugerează că nu a fost expus în aer liber de foarte mult timp; echipa de studiu a efectuat sondaje 3D și fotogrametrie pentru a le înregistra.

Gravurile, care sunt formate din forme geometrice, cum ar fi linii, cercuri și pătrate, au fost interpretate ca simboluri ale hărții reprezentând așezări, curbe și câmpuri.

S-a observat că simbolurile de pe placă se potriveau peisajului văii Odet din Finistère, cu linii utilizate pentru a reprezenta afluenții râului. Suprafața plăcii a fost sculptată astfel încât să reprezinte ondulațiile terenului.

Luată ca o hartă, placa arată o suprafață de teren care măsoară aproximativ 30 pe 21 de kilometri cu o precizie de aproximativ 80% în comparație cu hărțile moderne.

Studiul a concluzionat că harta reprezenta probabil întinderea unei entități politice, probabil un principat din epoca bronzului. Un motiv circular central, situat în apropierea izvoarelor Odet, Isole și Stêr Laër, ar putea reprezenta incinta prințului.

Harta nu a fost probabil utilizată în scopuri de navigație, ci ca expresie a puterii. Poate fi vorba de un plan cadastral asociat cu introducerea unui nou tip de proprietate funciară în principat; unele dintre marcajele de pe hartă pot descrie utilizarea terenului sau proprietatea.

Producția hărții demonstrează o organizare politică puternic ierarhizată care probabil a exercitat un control puternic asupra zonei arătate timp de câteva secole.

Lespedea a fost realizată la începutul epocii bronzului (2150–1600 î.e.n.), ceea ce o face cea mai veche hartă cunoscută din Europa și „probabil cea mai veche hartă a unui teritoriu identificat”.

Este aproximativ contemporană cu discul cerului Nebra, o hartă a cosmosului găsită în Germania modernă.

Lespedea Saint-Bélec a fost spartă și refăcută ca parte a cistului spre sfârșitul primei epoci a bronzului, aproximativ 1900–1600 î.Hr.

Distrugerea sa ar fi putut fi un act iconoclast, demonstrând respingerea formală a entității politice anterioare.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii