Leoparzii Zăpezilor. Extraordinarele feline sunt pe cale de dispariție (galerie foto)

Leoparzii de Zăpadă sunt diferiți de alte feline: au cozi imense, unele dintre ele având aceeași lungime cu a corpului, undeva între 80 și 105 centimetri. Acestea au, potrivit biologilor, două roluri: unul este acela de a le conferi o stabilitate mai mare în momentul săriturilor, aceste feline putând face salturi și de 15 metri lungime, iar al doilea este acela de a le încălzi, precum un fular, în zilele friguroase de iarnă. Și tot ca o deosebire față de celelalte feline, leoparzi albi au labe mai mari, extrem de utile pentru deplasări în zonele muntoase și pline de zăpadă.
Această specie de leopard trăiește exclusiv în Asia, în zonele înalte din Bhutan, China, India, Kazahstan, Kîrgîzstan, Mongolia, Nepal sau Rusia. În Mongolia el a fost observat în Altaiul Mongolez, Altaiul Gobinez și în munții Khangai. În Tibet el a fost observat până la Altunișania. Animalul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1761 de către Georges-Louis de Buffon, un vânător.
Ajunge la o greutate de 55 de kg, iar din cauza zonei izolate în care trăiește, care nu îi onferă foarte multe resurse de hrană, aceste feline nu se feresc de a ataca animale mult mai mari ca ele.
Și tot din cauza habitatului greu accesibil și a densității foarte scăzute, multe aspecte biologice legate de leopardul zăpezilor nu sunt cunoscute. Tot ce se cunoaște este faptul că Leopardul Zăpezilor, ca și alte animale de altfel, se află pe cale de dispariție, principala cauză fiind omul. Deși se putea face acest lucru mult mai devreme, de abia din 2012 vânătoarea lor a fost interzisă în lume.
Foto:
sursa: worldwildlife.org/
sursa: animals.nationalgeographic.com
sursa foto: boredpanda.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Ce animal superb,Doamne, ce rasa nenorocita suntem! Nu meritam planeta asta minunata,sa ne ia naibii cineva de aici pana nu facem totul praf si pulbere!